У Новограді-Волинському відбулися міські олімпіади юних знавців навчальних предметів

З метою пошуку, підтримки та розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових та спеціальних дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності, у місті відбувався І (шкільний) ІІ (міський) етап Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін (української мови та літератури, російської мови та літератури, польської мови, математики, інформатики, фізики, хімії, біології, географії, основ економіки, історії, правознавства, іноземних (німецької, французької, англійської) мов, трудового навчання, астрономії, екології).

/Files/images/IMG_7135.jpg

/Files/images/IMG_7145.jpg

Вперше проводилися змагання юних знавців з інформаційних технологій, педагогіки та психології. Другий рік поспіль у місті проводиться олімпіадні змагання з математики для учнів 5-6 класів, яка не входять в перелік обов’язкових, які визначило Міністерство освіти і науки. Учасниками шкільного етапу стали 7120 школярів 5-11 класів (участь не обмежувалася, саме тому учні мали змогу змагатися у декількох олімпіадах) та 632 найкращих учня - у загальноміському інтелектуальному змаганні. До міського етапу залучалися учні школи-інтернату обласного підпорядкування.

Відповідно до рекомендацій Житомирського ОІППО ІІ етап Всеукраїнських олімпіад проводився за завданнями, підготовленими обласним інститутом післядипломної освіти та інформаційно-методичним центром. Міські олімпіади проводилися на базі СШ №4, НВК (проведено олімпіади з інформатики, інформаційних технологій), ЗОШ №7 (з трудового навчання (обслуговуюча та технічна праці)). Кількість учасників в олімпіадах визначалася відповідно до рейтингу попередньої участі.
Згідно рішень журі у 2011 році переможцями визнано 190 учнів, з них 111 (58% – учні НВК, колегіуму).

Протягом 2008, 2009, 2010, 2011 рр. відзначається висока результативність виступів на міських олімпіадах учнівських команд НВК (38, 44, 56, 52), колегіуму (45, 37, 36, 59), СШ №4 (24, 27, 33, 23).

Найнижча результативність виступів учнівських команд протягом останніх чотирьох років спостерігається в ЗОШ №3 (4, 4, 5, 9), ЗОШ №5 (5, 4, 3, 3), ЗОШ №10 (0, 3, 5, 2), ЗОШ №6 (10, 8, 13, 5).

Оргкомітет міського етапу олімпіад звертає увагу керівників навчальних закладів на невикористаний потенціал у роботі з обдарованими дітьми: недостатнє залучення деякими загальноосвітніми навчальними закладами учнів до олімпіадних випробувань; досить часто учнів не готують спеціально до олімпіад; коло учасників міського етапу олімпіад з деяких шкіл обмежене (досить велика кількість учнів, які брали участь у 4-7 олімпіадах). Неповністю відслідковується результативність олімпіад відповідно профільному навчанню у школах міста.

Нажаль є факти відмови переможців міських олімпіад від участі в обласному етапі, у навчанні у міський школі «Обдарована дитина».

Попереду – участь найсильніших учнів шкіл міста, які пройшли додаткове навчання у міський Школі «Обдарована дитина», в обласних олімпіадах. Саме для підвищення результативності підготовки учнів до обласного етапу, з найкращими школярами додатково займаються найдосвідченіші вчителі міста у міський Школі «Обдарована дитина».

За результатами комплексної оцінки: результатів міських олімпіад, поточного оцінювання, відгуків вчителів, які викладають у Школі, результатами контрольних робіт у Школі «Обдарована дитина» учні шкіл міста залучаються до складу команд міста на обласні олімпіади.

Отож, бажаємо юним талантам Новограда-Волинського олімпійських перемог!

Результативність міського етапу всеукраїнських олімпіад
П.К. Ліневич, завідувач інформаційно-методичного центру
Кiлькiсть переглядiв: 483

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.