Повернутися до звичайного режиму

Доторкнутися до історії...

Доторкнутися до історії…

Виїзні семінари чудова можливість дізнатися багато нового і цікавого про міста країни. А ще це спілкування з колегами за невимушених обставин.

Цікавою і змістовною була поїздка до полікультурного міста Бердичева, яку організували інформаційно-методичний центр та ММО учителів зарубіжної літератури. У культурному розвитку і сучасному житті Бердичева яскраво вимальовується поєднання різних культур і традицій, тут тісно переплелися своїми віковими традиціями українська, польська і єврейська культури. Все це відбилося на колориті міста, сформувалася неповторна бердичівська аура.

У місті функціонують музей історії м. Бердичева та музей бойової слави 117-ї гвардійської Бердичівської мотострілецької ордена Б. Хмельницького ІІ ступеня дивізії, музей єврейства. У місті є багато культових споруд, серед яких Свято-Миколаївський собор, Свято-Троїцька, Свято-Преображенська і Свято-Успенська церкви, 3 юдейські синагоги. Унікальні пам’ятники XV–XVIII ст. представлені у Бердичівському історично-культурному заповіднику – монастирі Босих Кармелітів. Ще одна пам’ятка архітектури – костьол Святої Варвари. 14 березня 1850 р. в костьолі, який діє і в наш час, вінчався із графинею Евеліною Ганською великий французький письменник Оноре де Бальзак. Бальзак, побувавши в місті 1850 року, писав про його забудову, що «будинки в місті танцюють польку, одні нахилені вправо, інші – вліво, ще інші – наперед». Восени 1846 року в місті побував Т. Г. Шевченко, який зробив тут кілька малюнків історичних пам’ятників та записав кілька народних пісень. Вражаючою була екскурсія до віртуального музею англійського письменника Джозефа Конрада.

Архітектурні пам’ятки виразно свідчать про велику історичну спадщину міста. Та і саме місто є архітектурною пам’яткою, яка вражає своєю історією, красою, неповторною культурою. Старі будинки, що тісняться між собою, показуючи дивовижні фасади, затишні вулички, вимощені бруківкою, разом з чарівними ліхтарями дарують неповторні відчуття.

Щиро вдячні учасникам семінару за розділені емоції!

Наталія МАРЧЕНКО,

методист інформаційно-методичного центру

Кiлькiсть переглядiв: 510

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.