Новоград-Волинський: відкриття консультпункту з питань інтелектуального розвитку дітей дошкільного віку

Розум полягає не тільки у знанні, але і в умінні докладати знання на справі
Аристотель

Однією з дієвих та ефективних форм удосконалення фахового рівня та поширення передового педагогічного досвіду є діяльність консультативних пунктів. Саме тому інформаційно-методичним центром міського управління освіти і науки ініціюється відкриття нових та здійснюється постійна робота з підтримки і удосконалення роботи вже існуючих консультпунктів при дошкільних навчальних закладах.
Протягом останніх п’яти років поступово у місті відкрились консультпункти з різних напрямів роботи:
Розвиток творчого потенціалу обдарованої дитини (ДНЗ №2),
• Організація розвивально-предметного середовища (ДНЗ №4),
• Використання спадщини Софії Русової в практиці діяльності дошкільного закладу (ДНЗ №5),
• Формування мовленнєвої компетенції у дітей (ДНЗ №6),
• Методи активізації творчого мислення за технологією ТРВЗ (ЦРД),
• Використання спадщини В.О.Сухомлинського в навчанні та вихованні дошкільників (ДНЗ №15),
• Раннє навчання читанню (ДНЗ №16).
Завданням педагогічних колективів вказаних дошкільних закладів є напрацювання власного досвіду з певного питання, популяризація професійних здобутків, надання консультативних рекомендацій та порад колегам інших установ.
/Files/images/KMP-DVD[(013596)17-19-35].JPGПрактика проведення таких заходів підтверджує істину слів Сенеки «Навчаючи інших, навчаєшся сам». Форма роботи консультативних пунктів різноманітна: засідання круглого столу, методичний калейдоскоп, методична мозаїка, педагогічний фестиваль, діяльність клубу «Тризовичок» інші.
В рік інноваційних технологій, оголошеному у дошкільній ланці м. Новограда-Волинського, з’явився ще один консультпункт і одночасно клуб: в ДНЗ №1 «Джерельце» нещодавно відбулось урочисте відкриття клубу «Розумашка» з питань інтелектуального розвитку дітей дошкільного віку.
У програмі заходу були заплановані інтерв’ю та міні-інтелект-опитування гостей, проведені казковими та мультиплікаційними героями; презентація завідуючої ДНЗ №1 В.В. Лесик «Розвиток інтелектуальних здібностей дітей дошкільного віку шляхом впровадження інноваційних технологій», в якій керівник закладу розповіла про дворічний пошук, знахідки, проблеми та перемоги педагогічного колективу в процесі вивчення питання інтелектуального розвитку дітей та використання методик Дьєнеша. Вихователь-методист ДНЗ №1 О.В. Тесленко запропонувала присутнім педагогам перевірити власний інтелектуальний рівень, логічне мислення та уяву за допомогою оригінальних інтерактивних ігор з картинками, текстами та кубиками Дьєнеша «Впізнай зашифроване прислів’я», «Яке слово заховалось?», «Прикрась ялинку» тощо.
У рамках відкриття консультпункту представники усіх дошкільних навчальних закладів міста мали змогу ознайомитися з практичною діяльністю з дітьми, здійснену вихователями В.О.Щирською та С.К.Марчук. Вихованці молодшої та середньої груп продемонстрували свої інтелектуальні знання, уміння та навички, а діти старшої групи разом з вихователем О.І.Романюк урочисто відкрили новий клуб в дошкільному закладі «Розумашка», в якому тепер малюки усіх груп зможуть цікаво та весело проводити час разом з новими логічними іграми, конструктором, мозаїкою та кубиками.
Свято відкриття консультпункту подарувало дітям та дорослим відчуття радості, позитивні емоції і приємне взаємоспілкування.

І.В.Кондратець, методист ІМЦ
Кiлькiсть переглядiв: 475

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.