Творчість письменника + творчість учителя + творчість учня = урок як новий твір мистецтва

Ці слова якнайкраще розкривають педагогічну суть учителів зарубіжної літератури нашого міста. Не тільки вчити учнів, а й самим постійно навчатися стало для них життєвою необхідністю під гаслом: «Час творити!»

Відповідно до річного плану роботи ММО учителів зарубіжної літератури та російської мови 22 березня 2017 року на базі ЗОШ № 9 відбувся міський семінар-практикум учителів зарубіжної літератури з теми «Розвиток обдарованості учнів у процесі вивчення зарубіжної літератури як важливий чинник особистісно орієнтованого навчання».

На початку семінару заклад презентував директор Мельник Віктор Кузьмич, який ознайомив учасників семінару з історією школи, педагогічною, методичною діяльністю та досягненнями колективу.

Організаційний модуль семінару розпочали пізнавальні вправи з метафоричними картками (Хоменко Л.П., практичний психолог школи), які налаштували присутніх на роботу та окреслили питання, що стали орієнтиром у подальшій діяльності.

/Files/images/IMG_9611.jpg/Files/images/IMG_9635.jpg Під час проведення теоретичного модуля виступила заступник директора з навчально-виховної роботи Дейнека Людмила Василівна, яка продемонструвала шляхи створення результативного освітнього середовища школи.

У виступі методиста інформаційно-методичного центру Марченко Наталії Миколаївни було наголошено на важливості роботи з розвитку обдарованості учнів на уроках зарубіжної літератури. Марченко Н.М. розповіла про результати роботи Школи «Обдарована дитина», діяльність якої було відновлено у цьому навчальному році завдяки спільним зусиллям міської влади, управління освіти і науки та інформаційно-методичного центру. Далі була доведена інформація з теми «Оновлення навчальних програм з зарубіжної літератури для 5-9 класів». МОН України було ініційовано обговорення навчальних програм базової загальної середньої освіти. І сесія обговорень уже відбулася, після чого робочі групи на базі обласних ІППО працювали над змінами в програмах. З 22.03 на порталі EdEra відкрито доступ до обговорення оновлених програм. Кожен учитель має долучитися до оновлення програм з предмету, для чого на сайті уон та ІМЦ було створено банер для реєстрації на порталі EdEra. Розпочалася робота і по репозитарію, вчителі мають виважено обрати підручники із зарубіжної літератури для 9- го класу.

Насиченим був практичний модуль семінару: урок позакласного читання із зарубіжної літератури в 6-А класі «Краса врятує світ» (Джанні Родарі. Вірш «Листівки з видами міст»), який провела Щурова Любов Мусіївна. Урок був проведений із використанням інтерактивних форм та методів, синтезу наукових знань та передового педагогічного досвіду вчителя. Представлені роботи на виставці «Листівки з видами Новограда-Волинського» дозволили учасникам семінару побачити та оцінити художній рівень сучасного творчого покоління школи, збагнути їх розуміння істини та краси, отримати неймовірну насолоду від цікавих робіт.

Незабутні враження на присутніх справив емоційний і яскравий урок-концерт «Книги в червоній палітурці» (учитель Сердюк Ірина Юріївна), який викликав хвилю позитивних відгуків. Художні номери різні за темами та сюжетами, але об’єднані безмежною фантазією та оригінальністю творчого мислення, піднесеним настроєм та яскравими фарбами. Захід став єднанням гармонії, витонченості, розуму, доброти, милосердя та мудрості учителів та учнів заради найблагородніших цілей освітян.

Міський семінар пройшов як насичена, творча зустріч однодумців, показав, як цілеспрямовано педагоги сприяють формуванню загальнолюдської культури учнів на уроках та в позаурочний час, спонукають до активної творчої діяльності, збагачують новими знаннями, сприяють інтелектуальному розвитку дітей. Рефлексивний модуль «Коло вражень» під час підсумків показав, що всі учасники отримали багато корисної інформації, залишилися задоволеними плідною роботою. Роботу семінару завершено позитивним акцентом – високою оцінкою, хорошими відгуками про його проведення від учасників.

Наталія МАРЧЕНКО, методист ІМЦ
Кiлькiсть переглядiв: 298

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.