З Днем народження, гімназіє!

19 жовтня - день особливий, радісний і урочистий. 19 жовтня 1991 року народилась наша гімназія. Нині вона відсвяткувала 24 річницю свого народження.

Гімназія - перша школа нового типу в Житомирський області, яку очолила талановита, мудра жінка С.М. Павловська. Цей день святково - урочистий для всіх нас. Зранку пролунали вітальні слова від директора НВК по шкільному радіо, пролунав гімн гімназії ,- і святковий день було розпочато.
У рекреаціях працювали фотовиставки «Вшанування пам’яті Лесі Українки в світі», «Мій клас у сузір’ї гімназії», виставка творчих робіт «Гімназія має таланти».
П’ятикласники готувалися до головної події – Посвяти у гімназисти. А учні старших класів до зустрічі з командами навчальних закладів та командою молодих бізнесменів міста в клубі «Звягель – інтелект». Гру підготувала і провела керівник євроклубу С.В. Іванченко.
Сьогодні знаменна подія не лише для нашої гімназії, міста, а й для усієї країни. Саме в День народження гімназії Леся Українка «повернулась» на рідну звягельську землю, в той край, який дав їй життя, який надихнув на творчість.
За ініціативи та фінансової підтримки випускника першої школи, нині успішної, творчої особистості Миколи Харитоновича Хомича, на подвір’ї гімназії було відкрито пам’ятник нашій землячці - Лесі Українці, ім’я якої з гордістю носить наш навчальний заклад.
На святі були присутні представники творчої інтелігенції України: Володимир Даниленко – голова Київської міської організації НСПУ; Станіслав Бондаренко – головний редактор газети"Літературна Україна"; директор будинку письменників - Олександр Гордон; відповідальний секретар Київської міської організації НСПУ - Наталья Куліш; завідувач кафедри української літератури, доктор філологічних наук, професор - Ярослав Поліщук; головний редактор журналу "Райдуга" - Юрій Ковальський; поет, перекладач, композитор і виконавець - Володимир Каденко; російський письменник, лауреат премії "Русский Букер" - Андрій Дмітрієв, представники громади міста, учні, вчителі, батьки, поціновувачі Лесиного таланту. Розпочалося дійство з мініатюри, яку виконали учні 3-аАкласу.
Директор НВК «Гімназія імені Лесі Українки-школа І ступеня» Юрій Антонович Рошка привітав усіх присутніх з цією надзвичайно важливою подією і запросив до виступу Миколу Харитоновича Хомича – нашого земляка, мецената, письменника, надзвичайно творчу особистість, без якого не відбулася б ця знаменна подія. Микола Харитонович згадав свої шкільні роки, розповів про ідею встановлення пам’ятника, представив молодих талановитих київських скульпторів – Олеся Сідорука і Бориса Крилова, які втілили задум у життя.
Вітання лунали і від першого директора гімназії С.М. Павловської, яка пригадала, які труднощі прийшлось здолати, щоб відкрити гімназію у Житомирській області і присвоїти їй звання Лесі Українки.
Щороку, саме в день народження гімназії, відбувається посвята п’ятикласників у гімназисти. Свідченням того, що наші п’ятикласники стали гімназистами, стало вручення їм посвідчень під час святкової програми. Звання «Почесний гімназист» було присвоєно Хомичу М.Х. і вручено посвідчення .
Голова національної спілки письменників міста Києва Володимир Даниленко та головний редактор газети «Літературна Україна» Станіслав Бондаренко привітали усіх присутніх з цією знаменною подією. Володимир Даниленко розповів про ініціативу проведення з наступного року Національною спілкою письменників України з наступного року разом з міською владою Новограда-Волинського Всеукраїнського конкурсу, присвяченого пошукам літературних талантів серед школярів України.
Від імені міської влади присутніх привітав перший заступник міського голови Микола Усенко, який вручив Почесну грамоту міської ради М.Х. Хомичу за значний вклад у культурний розвиток міста, зокрема, за встановлення пам’ятника Лесі Українці.
Нарешті настав довгоочікуваний, хвилюючий момент, який так чекала гімназійна родина і громада міста. Відкрили пам’ятник М. Х. Хомич, С.М. Павловська, Ю.А. Рошка.
Наша гімназійна родина щиро вдячна Миколі Харитоновичу Хомичу, скульпторам Олесю Сідоруку і Борису Крилову за неоціненний подарунок до Дня народження гімназії.
Гімназисти завірили всіх присутніх що скоро тут буде сад, Лесин сад.
Насамкінець ансамбль «Ордана», під керівництвом заслуженого працівника культури
В.Ю. Матвійчук виконав «Пісню про Лесю».

Вікторія ЛОМОВА , заступник директора з виховної роботи НВК
Кiлькiсть переглядiв: 355

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.