Віа Регіа – шлях миру, дружби і загальнолюдських цінностей в Європі

Сто років тому в Європі розпочалася Перша світова війна, що принесла людству великі страждання. Населення земної кулі принесло на олтар богу війни пожертву, яка обчислюється в понад десять мільйонів життів. Про цю подію нагадали під час свого візиту в Новоград-Волинський чотири спортсмени-велосипедисти з німецького міста Фульда, що знаходиться в землі Гессен. Це німецьке місто із 75 тисячами мешканців, як і український Новоград-Волинський, належить до середніх міст Європи. Спортсмени з Німеччини є членами громадського об’єднання-мережі «Віа Регія» – культурний шлях Ради Європи». Вони їдуть з Німеччини по історичному шляху «Віа Регія». Віа Регіа – так колись називали латинською мовою найдовший шлях, що сполучав Східну і Західну частини Європи, він становив 2000 років тому понад 4500 кілометрів. Сьогодні цей шлях на нинішніх географічних картах позначено як дорожний транспортний коридор – автобан С ІІІ. Він проходить через 8 сучасних країн Європи. Із 2006 року його назвали «Великим культурним шляхом країн, що входять у Раду Європи».

Члени спортивної делегації, розповідає її керівник Крістоф Хоманн, є людьми різних професій. Але їх об’єднує любов до далеких мандрів транспортним засобом, що не шкодить природі. В процесі подорожі німецькі велосипедисти знайомляться з культурою народів нинішніх країн, через які веде шлях Віа Регіа, з їхнім побутом і звичаями. У 2013 році вони вже проїхали Польщу, а у 2014 році їх ціль – український відрізок шляху від Львова до Києва. Ідея маршруту – наголосити ідею миру у всіх європейських країнах. Адже 100 років тому планетою прокотилася перша війна, невдовзі були ще війни, що стали причиною переділу світу в ХХ столітті. Люди повинні жити в мирі, бути толерантними і освіченими, являти відкритість таким процесам, як всебічний особистий культурний розвиток, духовність, творчість, солідарність, гуманізм, патріотизм і водночас інтеграція у європейську спільноту. Для України сьогодні ці питання набувають особливої ваги, підкреслив керівник німецької делегації, адже ваша держава продовжує за допомогою зброї і підтримки європейської та світової спільноти відстоювати свою незалежність. Це вона робить заради своєї історії і європейських цінностей, заради свого економічного розвитку і свого молодого покоління.

Для німецьких гостей тривалу екскурсію старим центром міста над Случчю провели члени Новоград-Волинської спілки НСКУ, ознайомилися з його визначними пам’ятниками та історичними місцями, а також історією німецької етнічної меншини в місті.

Валентин ВІТРЕНКО. голова міського товариства НСКУ

На знімку: Німецькі велосипедисти біля меморіального музею Лесі Українки.

Кiлькiсть переглядiв: 446

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.