Як новоград-волинські школярі рятували планету

Врятувати планету закликають усі й всюди. Новоград-волинські школярі щовесни долучаються до різноманітних акцій зі збереження Землі: прибирають території, виса­джують квіти та дерева, очищують джерела тощо. А цього року вони задалися метою зменшити кількість важких металів, що потрапляють до навколишнього середовища. Інформаційно-методичний центр запропонував, а міський голова В.І. Загривий підтримав екологічну акцію «Врятуй планету – здай батарейку». Зміст акції: збирати використані батарейки та інші хімічні джерела електричної енергії. Звичайно, перш за все, школярам було роз’яснено, що одна пальчикова батарейка, викинута в сміття, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі, а в лісовій зоні це територія мешкання двох дерев, двох кротів, одного їжачка і кількох тисяч дощових хробаків.

У рамках акції в школах міста були поставлені скриньки для збору батарейок. Звичайно, спочатку, дізнавшись про збір батарейок, люди сприймають це не дуже серйозно, але згодом, розуміючи, яку шкоду може наробити лише одна батарейка, починають приносити використані елементи живлення і батьки учнів. Варто назвати найактивніші навчальні заклади:

ЗОШ №8 – 1,5 кг;

ЗОШ №3 – 4,1 кг;

ЗОШ №2 – 5,1 кг;

ЗОШ №6 – 5,5 кг;

ЗОШ №9 – 8,1 кг;

НВК – 13,5 кг;

СШ №4 –34,2 кг!

Загальна маса зібраних батарейок понад 70 кг, а це приблизно 7000 батарейок та 140000 квадратних метрів врятованої землі! І це результат тільки однієї разової акції!

Зібрані батарейки учні принесли організаторам акції в ІМЦ. І, як з’ясувалося, крім того, що у нашому місті не тільки не організовано масовий збір шкідливих для природи батарейок, проблема ще у тому – кому передати їх на утилізацію. Працівники методичної служби міста знайшли такого утилізатора – державне підприємство у Львові «Аргентум». Мало того, що утилізація зібраних батарейок нічого не коштуватиме новоград-волинцям, до того ж організатори взяли на себе ще доставку зібраного матеріалу до Львова. Дякуючи сьогодні представникам «Аргентуму» за допомогу, ми хочемо підкреслити і те, що нещодавно усі школи міста та ІМЦ, які брали участь в акції, отримали подяки від державного підприємства «Аргентум».

/Files/images/батар.jpg

Безумовно, подібні акції потрібні. Ми багато говоримо про збереження природи, натомість, щоб донести цю думку до дітей, виховати їх свідомими громадянами, потрібно не лише залучати їх до різноманітних акцій, але і керівникам відповідних владних структур та підприємств (які за службовими обов’язками повинні вирішувати ці проблеми), батькам, педагогам показувати власний приклад. Українські екологічні організації вважають, що давно настав час навчити мешканців нашої країни не викидати у звичайне сміття побутові прилади, елементи живлення та інше. І в цьому плані заздрять європейським країнам та їх звичці сортувати сміття. Можливо, і акція новоград-волинців «Здай батарейку – врятуй планету» спонукатиме до того, щоб відповідні структури нарешті замисляться над цією проблемою, та не разовою акцією, а на постійній основі будуть сприяти спасінню нашої планети.

Павло Ліневич, завідувач інформаційно-методичного центру

Кiлькiсть переглядiв: 392

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.