Мультимедійні технології на уроках фізики

10 квітня 2012 р. в навчально-виховному комплексі «Гімназії імен Лесі Українки – школі І ступеня» відбувся міський семінар-практикум вчителів фізики «Використання мультимедійних технологій при вивченні фізики». Із впровадженням в освітній процес та постійним вдосконаленням комп’ютерних технологій постало питання реформування шкільної фізичної освіти, яке має на меті зробити її більш якісною шляхом використання інноваційних технологій навчання, серед яких чільне місце займають мультимедійні технології. Викладання фізики пов’язане з використанням великого обсягу різноманітної /Files/images/IMG_7546.jpgінформації, що робить застосування комп’ютерної техніки особливо ефективним, оскільки дозволяє дуже швидко опрацювати цю інформацію і представити її у вигляді таблиць, схем, діаграм, досліджень, експериментів, визначити залежність між різними об’єктами і явищами, будовою та функціями.

У процесі викладання фізики, інформаційні технології можуть використовуватися в різних формах:
· мультимедійні сценарії уроків;
· застосування комп'ютерної лабораторії;
· перевірка знань на уроці;
· позаурочна діяльність.

Свій досвід з використання мультимедійних технологій на уроках фізики вчителям міста презентували вчителі фізики НВК Поліщук Наталія Олександрівна, спеціаліст І кваліфікаційної категорії (урок засвоєння нових знань в 10-Б класі з теми: «Властивості рідини. Поверхневий натяг. Капілярні явища») та Василюк Алла Миколаївна, спеціаліст І кваліфікаційної категорії (урок засвоєння нових знань в 9-В класі з теми: «Природній радіаційний фон. Біологічна дія радіоактивного випромінювання. Дозиметри»).

На уроці в 10-Б класі для висвітлення нової теми Н.О. Поліщук був використаний електронний конструктор уроків, тобто новий матеріал подавався учням окремими, логічно поєднаними блоками у вигляді теоретичного матеріалу, схем, ілюстрацій, відеороликів з дослідами і закінчувався набором рефлексійних запитань по темі уроку. Матеріал демонструвався за допомогою мультимедійного проектора.

Викладання фізики, у силу особливостей самого предмету, являє собою найбільш сприятливу сферу для застосування сучасних інформаційних технологій. Зважаючи на те, що матеріальні бази шкільних фізичних кабінетів знаходяться в незадовільному стані, а програма з фізики з 7 по 11 клас складна і насичена, тому розробки уроків з використанням мультимедійних технологій є досить вдалими, цікавими та інформаційно-корисними для вивчення предмету.

Урок Василюк А.М. відбувся у вигляді конференції. Учні 9-В класу висвітлювали питання уроку за допомогою підготовлених доповідей, які супроводжувались власноруч створеними учнівськими мультимедійними презентаціями.

І на завершення учасники семінару відвідали засідання інтелектуального клубу 8-их класів - гру «Останній герой» на фізичну тематику. Для висвітлення запитань кожного із етапів змагання був використаний мультимедійний комплекс.

Отже, методика використання таких нестандартних, мультимедійних уроків та заходів значно підвищує зацікавлення учнів предметом фізика. Сучасні технічні можливості дозволяють нам відобразити ті процеси, які до цього ми могли лише уявити в своїй голові.

Застосовуючи на уроках фізики мультимедійні технології, вчитель може демонструвати: мікросвіт, взаємодії, сили, спостерігати за зірками і т.д., тобто за короткий час демонструвати процеси, які проходять впродовж місяців, років і навіть століть; знайомити з явищами що мають звукове відображення; проводити практичні та лабораторні роботи. Все це дозволяє вивести сучасний урок на якісно новий рівень: підвищувати статус вчителя; впроваджувати в навчальний процес інформаційні технології; розширювати можливості ілюстративного супроводу уроку; використовувати різні форми навчання та види діяльності в межах одного уроку; ефективно організовувати контроль знань, вмінь та навичок учнів; полегшувати та вдосконалювати розробку творчих робіт, проектів, рефератів.

Методист ІМЦ Н.В. Бучинська

/Files/images/10005.jpg/Files/images/10001.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 449

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.