Роль позакласної роботи при вивченні іноземних мов у школі

Одним із засобів підвищення інтересу школярів до вивчення іноземних мов у сучасній школі є позакласна робота з предмету.

«…Не можна не бачити, що найкраща школа без позашкільної освіти і допомоги не дасть корисних наслідків… Позакласна і позашкільна освіта потрібна для культурного пошуку країни як один із засобів виховання гармонійної розвиненої особи – індивідуальності». Ці слова Софії Русової стали лейтмотивом міського семінару –практикуму вчителів іноземних мов міста, який відбувся на базі ЗОШ №6.

/Files/images/Изображение 096.jpgНа початку роботи учасники семінару об’єднались у невеликі групи та розташувались за окремими столиками. Знайомство в кожній групі відбувалось в інтерактивній формі. Представлення один одного лунали німецькою та англійською мовами. А ще озвучували свої очікування від перебування на семінарі.

/Files/images/Изображение 105.jpgЗ аналізом організації позакласної роботи з іноземних мов у школі, формування творчої особистості під час організації позакласної роботи виступила вчитель німецької мови І.В. Шульгіна, яка не тільки глибоко розкрила тему, але й підготувала змістовну електронну презентацію. Також Інна Володимирівна звернула увагу присутніх на врахування віку, психологічних особливостей учнів при виборі певної форми позакласної роботи.

У/Files/images/Изображение 110.jpg школі вже 5 років працює євроклуб «Єврохід», який об’єднує дітей, згуртовує їх. Про п’ятирічну роботу шкільного євроклубу теж розказала І.В.Шульгіна.

Учасники семінару не були пасивними слухачами, вони плідно працювали в групах: визначали групові, колективні, масові форми позакласної роботи, наводили приклади з досвіду своєї роботи.

А потім розпочалось яскраве свято для вихованців школи - білінгвістичний позакласний захід «Весняні свята». Цей захід об’єднав свята, які відзначають у Німеччині та Англії упродовж березня, квітня та травня: Міжнародний жіночий день, Великдень, День матері, карнавал у Німеччині, День гумору. Учасники цього дійства (а це були учні 5 – 10 класів) співали. танцювали, інсценізували на сучасний лад народну казку «Колобок», читали вірші про маму.

Яскраві костюми, гарне виконання англійських та німецьких пісень, віршів, танців зробили свято феєричним, незабутнім, цікавим.. Про це говорили всі учасники семінару.

Звичайно, за цим показовим виступом стоїть щоденна робота вчителів іноземних мов школи. Слова щирої подяки хочеться сказати на адресу вчителів англійської мови школи В.В.Матвієнко, Цуман Л.В., німецької мови Хоми І.П., особливо – «головному режисеру» свята - І.В.Шульгіній.

І.М.Буцукіна, методист ІМЦ

Кiлькiсть переглядiв: 474

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.