Участь євроклубовців Новограда-Волинського у Єврофорумі

У листопаді 2010 року у місті Києві громадська організація «Об’єднання «Агенція розвитку освітньої політики» спільно з Асоціаціями керівників шкіл України та м. Києва, Київським ліцеєм бізнесу за фінансової та експертної підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» провела міжнародний семінар «Молодь та активне європейське громадянство». Українські учасники мали можливість обмінятися кращими практиками діяльності шкільних євроклубів із колегами з Білорусії, Грузії, Польщі, Словаччини та Чехії, а також почути відгуки про досягнення України від іноземних партнерів. У семінарі взяли участь представники міжнародних організацій, зокрема, Міжнародного Фонду «Відродження», ПАУСІ, Представництва Європейського Союзу в Україні, керівники шкільних євроклубів, директори шкіл, в яких з 2004 року викладається навчальний курс «Європейські студії», представники громадських молодіжних організацій, програм, проектів. Уже на першій пленарній частині понад 100 його учасників ознайомилися з досвідом роботи Асоціації європейських клубів міста Новограда-Волинського, який презентував голова Асоціації ШЄКів нашого міста, завідувач ІМЦ П.К. Ліневич. Саме у рамках цієї навчально-методичної зустрічі відбулося запрошення представників наших євроклубів на єврофорум «Дніпропетровщина – Україна – Європейський Союз», який нещодавно відбувся у Кривому Розі.

/Files/images/image006_кр.jpg/Files/images/image007_кр.jpgЗахід проведено з метою залучення учнівської молоді, педагогічних працівників до спільної діяльності з вивчення структури, ролі та значення Європейського Союзу. Даний захід проводився у відповідності до положень державної цільової програми інформування громадськості з питань європейської інтеграції України на 2008-2011 роки і ряду інших документів, прийнятих Кабміном Міністрів України та Дніпропетровською облдержадміністрацією. До Кривого Рогу прибули делегації міст та сільських районів Дніпропетровської області (32 делегації, 53 делегації шкільних євроклубів міста), представники найкращих євроклубів нашої країни, лідери-волонтери, представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Головного управління освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, посольства Республіки Польща в Україні, міських спілок поляків та німців. Всього – 850 учасників та 600 дітей – учасників театралізованого дійства. Новоград-Волинський представляли 3 шкільні євроклуби: «GLUK» (Колосович Ярослав, Ломова Вікторія, учні 10-х класів НВК); «Планета №5» (Загоруйко Максим, учень 9 класу та Загородня Юлія, учениця 10 класу ЗОШ №5); «Європейська родина» (Грабовський Дмитро, учень 9 класу та Солоп Дарія, учениця 10 класу ЗОШ №2). Керівниками делегації були Савченко А.А. та Захарова О.А., вчителі ЗОШ №5, які провели велику підготовчу роботу до участі новограволинців у Єврофорумі.

Єврофорум розпочався біля Криворізької міської державної адміністрації святковим масштабним парадом молодих послідовників європейської інтеграції нашої країни, де розмаїття національних костюмів, символіка 40 країн допомогли учасникам передати колорит, традиції, побут європейських народів. Після закінчення у парку ім. Б.Хмельницького пройшов Євроярмарок, де кожна делегація визначену країну Європи з використанням фотоальбомів, національної кухні країн тощо.

Після урочистого відкриття, яке відбулося у Палаці молоді і студентів, на дітей чекав чудовий концерт за участю художніх колективів м. Кривого Рогу. А вже ввечері для учасників та гостей єврофоруму настала справжня казка – Урочистий Прийом, на якому учасники могли поринути в надзвичайний світ вальсу. Хлопчики у костюмах та фраках, дівчата у розкішних вечірніх сукнях гордо ступали до палацу ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», де і розпочався незабутній бал. На завершення святкового вечору організатори заходу подарували всім чудовий феєрверк.

Наступного дня розпочалась активна інтелектуальна діяльність: школярі обирали одну з трьох пропозицій – взяти участь у прес-конференції «Молодь у європейському просторі», рольовій грі «Міні-сесія регіонального Європейського Молодіжного Парламенту» чи конкурсі-презентації туристичних екскурсійних маршрутів «Подорожуємо Європою». Потім всіх чекала конкурс-презентація туристичних екскурсійних маршрутів «Подорожуємо по Європі». Як відомо, Кривий Ріг розтягнувся більш ніж на 100 км, тож «Європа» затишно розташувалась на його вулицях і скверах.

Єврофорум залишив багато нових друзів, яскравих вражень у представників нашого міста, якими вони ще довго будуть ділитися з друзями, колегами-євроклубівцями та педагогами. Участь наших представників у єврофорумі підтвердила авторитет діяльності євроклубівців нашого міста.

Масштабність та яскравість заходів вражала! Все це підтверджує зацікавленість місцевої влади у справжній матеріальній та організаційній підтримці європейської освіти.

Щира подяка за підтримку та сприяння участі в Єврофорумі управлінню освіти і науки Новоград-Волинської міської ради й особисто О.В.Ільяховій та директору ЗОШ №5 Л.А.Капчинській.

Г.В. Двнильчук, методист ІМЦ

Кiлькiсть переглядiв: 507

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.