Новоград-Волинський: Долаємо труднощі разом…

Новоград-Волинський: Долаємо труднощі разом…
(про роботу міської психолого-медико-педагогічної консультації)

Дитина з особливими потребами…. Цей термін нещодавно з'явився та набув розповсюдження. Якими є ці діти і яких особливих умов вони потребують? Яких дітей відносять до категорії «особливих»?

Якщо дитина не розвивається відповідно віку (як однолітки), мовчазна, тиха, повільна, малоактивна, збуджена, непосидюча, агресивна, має відхилення у розвитку моторних функцій, страждає на спадкові, важкі психічні захворювання або просто викликає занепокоєння своєю несхожістю на інших дітей – це привід для хвилювання батьків і привід для того, щоб звернутися до психолого-медико-педагогічної консультації. Нажаль, батьків часто лякає така пропозиція. Вони упереджено ставляться до прохання показати дитину дитячому психіатру, практичному психологу, дефектологу або логопеду, переживають, що до дитини причеплять ярлик «не така» і саме тому не погоджуються на численні пропозиції взяти участь у роботі комісії, не розуміючи, що можуть нашкодити своїй дитині у разі, якщо проблеми дійсно існують.

Хочеться, щоб батьки зрозуміли: навіть такий невтішний висновок як «затримка психічного розвитку» не є остаточним. При своєчасному втручанні спеціалістів все можна виправити, надолужити, скоригувати….

Головними завданнями роботи міської психолого-медико-педагогічної комісії, в складі якої працюють досвідчений дитячий психіатр Д.Г.Червенюк, логопеди Т.В. Борисова та О.В. Монжиєвська, практичні психологи закладів освіти міста Л.П.Хоменко та І.В. Бойчук, дефектолог управління освіти і науки Т.М.Костюк, є своєчасне виявлення дітей із вадами розвитку, консультування батьків щодо вторинних ускладнень психічного розвитку дітей із певним видом порушень, надання конкретних рекомендацій педагогам та батькам щодо особливостей спілкування з дітьми із особливими потребами, направлення дітей із складними вадами на психолого-педагогічне вивчення в консультацію з повноваженнями обласної тощо

Чергове засідання міської психолого-медико-педагогічної консультації відбулося в інформаційно-методичному центрі 19 грудня 2013 року. Звертаємо увагу керівників навчальних закладів міста на необхідність направлення більшої кількості дітей до консультації, адже дітей і батьків, які потребують психологічної підтримки, кваліфікованої допомоги та слушної поради в навчальних закладах міста є дуже багато…

Тож давайте об'єднаємо наші зусилля, щоб допомогти «особливим дітям» стати повноцінними людьми: долати труднощі в навчанні, рости допитливими і урівноваженими, наполегливими і самостійними; відкрити двері в непростий, але прекрасний світ пізнання. Головне, все робити вчасно!

Наступне засідання міської психолого-медико-педагогічної консультації планується в березні 2014 року. Всі навчальні заклади будуть завчасно попереджені та зможуть направити дітей, які потребують консультативної допомоги (обов'язковою є згода та присутність батьків, вчителя та/або практичного психолога школи).

Телефон для довідок 5-20-69 – інформаційно-методичний центр управління освіти і науки.

Світлана ФІЛАНЧУК, заступник завідувача ІМЦ
тел.5-20-69
Кiлькiсть переглядiв: 516

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.