Засідання ММО шкільних бібліотекарів

26.08.2020 року, згідно плану методичної роботи інформаційно-методичного центру управління освіти і науки, відбулося засідання міського методичного об’єднання бібліотекарів ЗЗСО.

Методист ІМЦ Лінчук В.К. проаналізувала роботу ММО шкільних бібліотекарів та ознайомила присутніх з планом роботи на 2020-2021 навчальний рік.

Одним із основних питань засідання було забезпечення підручниками учнів 1-11 класів ЗЗСО та робота шкільних бібліотек в умовах карантинних обмежень.

Зазначено, що Закон України «Про освіту» передбачає безкоштовне забезпечення підручниками учнів закладів освіти. Механізм реалізації цієї статті здійснюється централізовано Міністерством освіти і науки України через обласні бібліотечні колектори.

Замовлення на підручники визначалось кожним закладом освіти, виходячи з реальної потреби, відповідно до учнівських контингентів, після Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників (проводився МОН України в лютому-травні поточного року). Так, протягом лютого-травня 2020 року ЗЗСО замовлено підручники для учнів 3 класу, та, частково, 7 класу («Історія України», «Всесвітня історія», «Інформатика»).

Станом на 27.08.2020 року учні 1,2,5,6,8,9,10,11 класів забезпечені підручниками в кількісному показнику на 100%. Але, в зв’язку з тим, що кожен заклад обирав підручники автономно, в зв’язку зі зміною контингентів учнів в сторону зростання, не завжди вистачає підручників потрібної кількості, так як замовлені підручники різних авторів. Ця тенденція найбільше проявляється у забезпеченні підручниками учнів 8, 11 класів.

Учні 4 класів забезпечені новими підручниками на 95%. Для проведення тендеру на підручники для учнів 4, 7 класів було виділено 125 тисяч гривень освітньої субвенції з державного бюджету та 125 тисяч гривень з місцевого бюджету. Всього 250000 тисяч гривень. Це дало змогу закупити 100% кількість підручників для 4 класів при контингенті 650 учнів на той час (зараз – 711 учнів). ЗЗСО використовують підручники попередніх років випуску, які відповідають програмі та підручники за програмою «Розвивальне навчання» (ЗОШ №7, Ліцей №11), «Інтелект України» (ЗОШ №2, ЗОШ №10).

7 класи забезпечені новими підручниками на 98%. В серпні 2020 року частково дозамовлено підручники для учнів 7 класу в системі ДІСО.

13.08.2020 року доставлено 95% підручників для учнів 3 класу в ЗЗСО. Чекаємо подальшого надходження підручників для учнів 3, 7 класів.

Відповідно до порядку забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України, інформаційно-методичним центром управління освіти і науки, спільно з ЗЗСО, проведено інвентаризацію бібліотечних фондів шкільних підручників в системі ДІСО. В ході інвентаризації визначилась забезпеченість по кожному підручнику і посібнику станом на 01.09 поточного року (з урахуванням очікуваного контингенту учнів на навчальний рік). Зазначена інформація використана для перерозподілу підручників на 2020-2021 навчальний рік.

Валентина Лінчук, методист ІМЦ
Кiлькiсть переглядiв: 494

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.