МАН-2020 Звягельські мотиви орнаменту Олени Пчілки: минуле та сьогодення

МАН-2020

Звягельські мотиви орнаменту Олени Пчілки: минуле та сьогодення

17-18 лютого 2020 р. у місті Житомир відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України у науковому відділенні «Літературознавство, фольклористика, мистецтвознавство». На розгляд журі було представлено 48 науково-дослідницьких робіт таких секцій: мистецтвознавство, українська література, літературна творчість, зарубіжна література. Відкриття та написання контрольних робіт із базових дисциплін відбулося на базі Житомирського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Учасники конкурсу продемонстрували свої знання з української мови та літератури. 18 лютого 2020 року конкурс продовжувався у наукових секціях: юні дослідники захищали свої наукові дослідження перед поважним журі, до складу якого входили науково-педагогічні працівники Житомирського державного університету імені Івана Франка, Житомирського національного агроекологічного університету та Житомирського інституту дизайну.

У секції «Мистецтвознавство» Юрчук Валерія, учениця 9-А класу Новоград-Волинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 художньо-естетичного профілю, презентувала науково-дослідницьку роботу на тему «Звягельські мотиви орнаменту Олени Пчілки: минуле та сьогодення» та здобула диплом ІІ ступеня. Мета даної роботи – визначити роль збірки «Українські узори» Ольги Петрівни Косач у минулому та відтворити практичне використання традиційних орнаментів у сьогоденні. Основне завдання науково-дослідницької роботи – це збереження і поширення у сучасному одязі елементів стародавньої вишивки, що представлена в альбомі Ольги Петрівни Косач «Український народний орнамент: вишивки, тканини, писанки» (Київ, 1876 р.).

Старовинну вишиванку не вдягнеш у повсякденні, але якщо вишити джинси або сукню традиційними орнаментами, то вони будуть продовжувати жити далі. Валерія Юрчук, одягнувши автентичну сорочку, вишиту червоно-чорними нитками геометричного традиційного орнаменту, цікаво та емоційно розповідала про найцінніші надбання Новограда-Волинського. Учасники конкурсу були зацікавлені темою, тому кожен хотів поставити питання щодо етнографічної праці Олени Пчілки. Юрчук Валерія чітко, лаконічно, змістовно розповідала про народний рушник Олени Пчілки та інші шкільні, загальноміські та всеукраїнські етнографічні проєкти.

Під час дослідження науково-дослідницької роботи учениця неодноразово зверталася до матеріалів музеїв Лесі Українки та родини Косачів, спілкувалась із науковцями та краєзнавцями міста. Тому особливу подяку за можливість вивчати репринтне видання Олени Пчілки висловлюємо директору музею Лесі Українки Вірі Омелянівні Римській. Дякуємо за співпрацю організаторам великого міського проєкту директору музею родини Косачів Людмилі Гаммі, краєзнавцю Едуарду Соломіну, народній майстрині Людмилі Кизяк, а також керівникам гуртків Новоград-Волинського палацу дітей та молоді – Людмилі Антошевській, Галині Кучинській.

Науково-дослідницька робота – це крок до успіху, творчості, самореалізації, це можливість знову і знову розкрити нові сторінки рідного краю як минулого, так і сьогодення.

Ольга Петрівна Лавренюк, педагогічний керівник учнівської науково-дослідницької роботи, учитель образотворчого мистецтва ЗОШ № 10

Кiлькiсть переглядiв: 462

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.