Повернутися до звичайного режиму

Заходи до Міжнародного дня рідної мови в ЗОШ І-ІІІ ступенів №9

Заходи

до Міжнародного дня рідної мови

в ЗОШ І-ІІІ ступенів №9

Уже традиційно в лютому в ЗОШ №9 урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений до Міжнародного дня рідної мови, який усі українці світу відзначають 21 лютого. Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу. Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

18 лютого для учнів 8 класів був проведений тематичний урок «Без мови у світі нас нема!», який підготувала бібліотекар ЗОШ №9 Бєлова Антоніна Ярославівна, журі – Білецька Людмила Дем”янівна.Метою заходу було формування в учнів почуття краси рідної мови, розвитку почуття національної гідності, мовних здібностей, виховання любові до національних традицій, народної мудрості, краси і гармонії рідного слова.На уроці учні презентували свої знання з української мови, літератури та зарубіжної літератури, історії. У кабінеті №16 було створено тематичну поличку під назвою «Звучи, рідна мово».

19 лютого для учнів 6 класів до Міжнародного дня рідної мови пройшов мовознавчий турнірпід гаслом «Мова – коштовний скарб українського народу», який провела Білецька Л.Д. У цікавій формі проходили змагання між командами «Юні мовознавці» та «Юні філологи». Учні показали гарні та ґрунтовні знання з предмета. Отже, Міжнародний день рідної мови – це свято, яке сприяє духовному збагаченню, поєднанню культур та зміцненню принципів толерантності в нашій шкільній родині.

У 5-А класі було проведено інформаційну хвилинку. У 6-А та 6-Б діти писали міні-диктанти. А у 8-Б було проведено конкурс на кращий твір про рідну мову (учитель Яковенко В.С.).

До Міжнародного дня рідної мови в 5-Б класі цікаво пройшла мовознавча гра «Ну, що б, здавалося, слова…? А серце б’ється, ожива, як їх почує» (Білецька Л.Д). Учні демонстрували вміння володіти українським словом: складали прислів’я, вірші, добирали афоризми. Поринувши в чудовий і прекрасний світ рідної мови, показали глибокі знання з історіі українського народу. Вірші, гуморески, театральні постанови, українські вишиванки, пісні - це лише частина прекрасного уроку. Захід пройшов цікаво й корисно.

Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця.

До Міжнародного дня рідної мови в 10 класі вчитель Білецька Л.Д. провела інформаційну годину «Мова – це диво, з нею людина розумна й щаслива», на якій познайомила учнів з історією свята, його значимістю, діти продемонстрували духовний зв’язок з народом України, написавши власне висловлення. Сьогодні ми є свідками відродження української мови. Вона заграла усіма барвами мелодійного українського слова в освітніх закладах, на вулицях міст і сіл. Люблячи і вивчаючи рідну мову, наші учні виявляють свідоме бажання бути гідними громадянами своєї держави.

Білецька Л. Д., голова ШПК
Кiлькiсть переглядiв: 429

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.