Заходи до Міжнародного дня рідної мови в Ліцеї №1 імені Лесі Українки

Заходи до Міжнародного дня рідної мови в Ліцеї №1

імені Лесі Українки

21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.

До відзначення свята мови долучилася вся шкільна родина Ліцею № 1 імені Лесі Українки. У цей день відбулись найрізноманітніші заходи з нагоди Дня рідної мови - це і конкурси, й виставки, і змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, класні години тощо. Творчі роботи з теми «Висловлюю власні емоції, душевні почуття рідною українською мовою» представили учні 7-А та 7-Б класів (Пилипенко К.І.) Десятикласники презентували відеопроєкти «Етапи розвитку рідної мови» та «Пісні про мову» (Мальцева В.Ф.) Учні 8-х класів написали диктант «Яка багата рідна мова» (Чумак О.В.) Україномовне свято «Вплітаємо шану свою і любов у вінок української мови» відбулося у 6-А класі (Мальцева В.Ф.) Шестикласники читали авторські вірші про мову, представили проект «Славлю мову свою українську», підготували та провели конкурси «Пазли про мову», «Стрічки - прислів’я». Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

З метою формування в учнів здатності до мовної самоідентифікації,

удосконалення мовленнєвих здібностей та з метою виховання патріотизму, гордості за свою Батьківщину, мову в актовій залі ліцею було проведено літературно-мистецьке свято «О слово рідне, мене чаруєш ти» (Лавринович Ю.С.) Пісні та вірші, танцювальні номери та мінівистави підкорили глядачів.

Протягом свята учні наголошували на тому, що мова – запорука існування народу, нації. Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю. І ми повинні твердо усвідомити, що це – наш святий обов’язок, і за нас цього ніхто не зробить. Плекаймо рідну мову, бережімо рідну мову!

Ганна Кочума, голова ПМК

Кiлькiсть переглядiв: 459

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.