Студентів медколеджу відправлятимуть на стажування до Німеччини

Делегація з Новограда-Волинського поїхала до Німеччини, щоби запозичити досвід навчання медсестер паліативної допомоги.

З робочим візитом до Берліна вирушили директор Новоград-Волинського медичного коледжу Олена Солодовник, головна медична сестра міськрайТМО Тетяна Мартиневич, начальник управління освіти і науки Тетяна Ващук та директор Палацу дітей та молоді Ольга Добровольна.

Паліативна допомога полегшує життя смертельно хворих людей – це беззаперечно особливий вид медицини. Він вимагає навичок поводження з особливою технікою, як-то: прилади для підтримання життєдіяльності, апарати штучної вентиляції легень і таке інше. Окрім цього, необхідно мати і відповідну психологічну підготовку. Знати, як взаємодіяти з такими людьми. Саме тому медичний коледж, долучився до спільного проекту з некомерційною організацією sab GmbH, яка вже понад десять років надає такі послуги по всій Німеччині.

Планують відправляти студентів IV курсу медичного коледжу на практику до цієї фірми. Все повністю коштом німецької сторони. Там студенти житимуть у сім’ях, по-перше, поглиблюючи знання іноземної мови, а по-друге, знайомлячись культурою життя людей однієї з передових країн Європи.

Стажуватимуться у так званих житлових спільнотах. Це квартири, які фірма «sab» облаштовує спеціально під конкретних хворих. Обов’язково на першому поверсі та з невеличкою закритою територією двору для прогулянок. Умови створюються такі, щоби хворому нічого не бракувало. Фірма робить все для своїх клієнтів. Вони повністю забезпечують хворого необхідною технікою для підтримання життя. При чому, коштовне обладнання застосовують, не зважаючи на те, які шанси на життя у людини і як довго їй залишилось.

Таке ставлення не притаманне стандартній українській медицині. Про це розповідають і самі медики. Тому й здивовані таким підходом:

У якому б стані не була дитина, чи хворий, тут ніколи не будуть прогнозувати, скільки часу їй лишилось. Звісно ж, всі все розуміють, але це не привід ставити хрест на людині. Останні роки, місяці, або навіть дні для хворого зроблять якомога кращими. Тому що, в першу чергу, – це людина, – розповідає директор медичного коледжу Олена Солодовник.

Під час поїздки делегація відвідала дві житлові спільноти. В одній з них лежала дівчинка, дочка мами-наркоманки. В неї недорозвинений мозок, меншого розміру. Таких людей називають «овочами». Узагальнюючи думки переважної більшості: «навіщо витрачати час і гроші на підтримання якості життя такої дитини, яка й не відчуває, що про неї турбуються, вона взагалі нічого не відчуває і ніяк не реагує». Але ж ні, у Німеччині думають зовсім інакше. Завдяки дбайливому ставленню і доброті, з якою ці люди піклуються про неї, дівчинка їм почала посміхатись, тобто:

– Там де емоцій, здавалося б не могло і бути, вони прокинулись і це емоції радості, – каже Ольга Добровольна, директор ПДМ.

Саме таке ставлення виховуватимуть у собі під час стажування студенти медичного коледжу. Крім будинків, відвідала делегація і дві медичні школи. Там – мали можливість порівняти, чим відрізняється підготовка молодших медичних працівників, а саме медичних сестер, від нашої системи.

– Основна відмінність, – пояснила Олена Солодовник, – у тому, що там медсестри вузькоспеціалізовані, є три напрямки у розрізі паліативної допомоги: це медсестри для дітей, хірургічного профілю і для осіб похилого віку. В той час, як у нас всі ці напрямки об’єднані в один. В Німеччині згодом також хочуть прийти до такої універсальності молодших медичних спеціалістів.

Саме тому, мабуть, німці й цікавляться співпрацею з українцями – обмін корисним досвідом для обох сторін.

– Ми аж ніяк не вбачаємо у цій співпраці створення для наших медпрацівників плацдарму, щоби покинути батьківщину заради заробітків. Навпаки, хочемо, щоб вони повернулись зі стажування і впроваджували те, чому навчаться там, – каже керівник управління освіти і науки Тетяна Ващук.

У Новограді є всі умови для реалізації проекту. Три основних – це діяльність «Євроклубу», вивчення іноземної мови (хоча й німецьку вивчають лише у трьох школах, ситуацію виправлять з огляду на проект) та практика у міськрайТМО. І вже у вересні планують відправити 5 студентів на стажування.

Але й усі інші матимуть можливість доторкнутись до німецького рівня медицини. Компанія подарувала медичному коледжу апарат штучного дихання, який будуть використовувати в установі для навчання студентів.

Кiлькiсть переглядiв: 548

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.