Мовний табір у Новоград-Волинській СШ №4

Третій рік у Новоград-Волинській СШ №4 працює пришкільний мовний літній табір відпочинку з денним перебуванням “Fun-tastic”.

У рамках проведення року німецької мови в Україні табір змінив свій статус з одномовного на двомовний.

Протягом двох тижнів з 29 травня по 08 червня 2018 року у таборі працювали кращі вчителі школи, які створювали відповідне мовне середовище та умови для заохочення учнів до вивчення англійської мови. Цього літа у таборі відпочивали, навчалися та змагалися 67 учнів 5-8-х класів. Табір було розташовано у кабінетах англійської та німецької мови, які оснащені сучасною технікою. Необхідні канцтовари було придбано за спонсорський батьківський кошт. Роботу в таборі забезпечували начальник табору - Опанасюк О.Л., заступник начальника табору - Матузок Л.І. та вихователі табору - Боярська Н.М., Цвєткова Г.Б., Гордієнко А.В., Колесник Т.В., Челядіна Ю.В., Лебецька С.І., Уляницька В.О., Трофимчук О.І., Тетеря А.М., Хома І.П., Алексійчук Л.А. Волонтерка Корпусу Миру (США) Кейсі Такер також долучилася до роботи табору та із задоволенням пірнула у вир канікулярного життя.

Реалізація завдань змісту роботи залежала від їх виховного потенціалу та майстерності. Запропоновані вчителями матеріали відповідали сучасним тенденціям викладання англійської та німецької мови і базувалися на автентичних ресурсах. Для розвитку мовленнєвих навичок учнів пропонувалася низка різних за типами, часом та спрямованістю завдань. Навчання іноземній мові поєднувалося з кращими виховними методиками, процес пізнання – з відпочинком. План виховної роботи був насичений різноманітними заходами з урахуванням вподобань та віку дітей. Навчально-виховний процес у таборі організовувався за тематичними днями: День спорту, День дружби, День творчості, День довкілля, День культури тощо. Щоденний розпорядок було складено таким чином, що нудно не було нікому! Каскадом яскравих подій була наповнена табірна зміна. Творчі прояви – будь ласка.

Вдалим, емоційним і дуже пам’ятним був День мультфільмів та кіно у таборі. Цей день минув креативно та дещо несподівано. Діти переглядали фільми та мультфільми англійською мовою. Перед цим, звичайно, вони вивчали лексику з теми, описували головних героїв фільмів та мультфільмів, опитували своїх друзів про смаки і вподобання. Після перегляду дітям запропонували попрацювати фільммейкерами, де вони змогли проявити і показати свою креативність. Розігрування ролей допомагало дітям розвивати мовні компетенції, уяву, креативність та непомітно долати мовний бар’єр. Іншою цікавою частиною цього дня було обговорення такого сучасного тренду як відеоблогерство та створення власних відеоблогів.

Слід відзначити насичену й цікаву програму у День спорту. Дітям були запропоновані цікаві рухливі ігри та танці, а також робота над проектом «Ігри для всіх», працюючи над яким, учні дискутували з приводу можливостей, які надають настільні ігри, у змішаних групах спробували ряд нових англомовних настільних ігор та ігор з картками, а також створили власні ігри, які одразу ж були апробовані іншими учасниками. Волонтер Кейсі Такер неординарно підготувала заняття до дня спорту у таборі. Свіже повітря та нові ігри з-за кордону і спортивні змагання принесли багато задоволення дітям і стали запорукою успіху у цей день. Відомо, що саме в іграх діти зближуються та стають справжніми друзями.

Учні мовного табору із задоволенням познайомилися з польським мовленням та спробували його «на смак». Влаштувала нашим кемперам таке рандеву учитель англійської та польської мови Лебецька Сніжана Іванівна. Діти вивчили фрази привітання, прощання, звертання, правила вимови власних імен польською мовою. Також діти спробували створити невеличкі діалоги, розповісти про себе.

У кінці табірної зміни діти отримали сертифікати та солодкі подарунки.

Зважаючи на те, що наразі доступ до сучасних та цікавих мовних таборів, через їх ексклюзивність, а також через обмежену фінансову можливість батьків, має дуже вузьке коло дітей, такий шкільний проект є доступним для дітей, які зацікавленні у вивченні іноземних мов. Враховуючи відгуки учасників табору та їх батьків, які були отримані в кінці табірної зміни, аналізуючи результативність та ефективність злагодженої праці вчителів та учнів, можемо стверджувати, що наш навчальний заклад створив умови для педагогічно обґрунтованого, змістовного та цікавого дозвілля дітей, що дало можливість їм творчо розвиватися, духовно та інтелектуально збагачуватися, розширювати світогляд. У таборі панувала атмосфера взаємоповаги, зникли мовні бар’єри, комплекси й страхи. Ігри із тімбілдінгу навчили дітей діяти однією командою, допомагати один одному. Учні використовували мову як інструмент та мали можливість відчути, наскільки вона корисна та гнучка. Наш літній мовний табір дав можливість дітям весело провести час разом із друзями, розвинути свої таланти, отримати пізнавальну інформацію, навчитися новому, та показав дітям, що вивчення мови - це легко і просто. Це був час, який діти та вчителі провели незабутньо весело та корисно. Далі буде у наступному році!!!

Людмила Матузок, учитель англійської мови СШ №4
Кiлькiсть переглядiв: 404

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.