Партнерство закладів освіти в сучасних умовах

З метою обговорення основних нововведень в системі освіти 17 травня 2018 року в місті Києві за участю представників законодавчої і виконавчої влади, органів управлінь освіти, закладів позашкільної і загальної середньої освіти міст Новограда – Волинського та Києва відбувся науково-практичний семінар «Партнерство закладів загальної середньої і позашкільної освіти як провідний вектор розвитку компетентності, успішності учнів».

Відповідно до програми семінару його учасники ознайомилися з основними аспектами системи роботи закладів позашкільної та загальної середньої освіти Святошинського району м. Києва. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся Юрій Дубовецький, начальник управління освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, який розповів про основні напрямки реформування галузі освіти відповідно до нового Закону України «Про освіту». В ході обговорення основних напрямів партнерства закладів загальної середньої і позашкільної освіти в сучасних умовах Наталія Савенко, директор Центру позашкільної роботи презентувала досвід роботи закладу з реалізації програм в контексті ключових проблем семінару.

Про стратегію діяльності новоствореної Державної служби якості освіти розповів Юрій Вергун, начальник управління контролю у сферах дошкільної, середньої, професійно – технічної і позашкільної освіти.

Сучасний стан партнерства ЗПО та ЗЗСОв наукових дослідженнях та педагогічній практиці проаналізувала Олена Биковська, Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (МАПО), завідувач кафедри позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор.

Делегація освітян міста потім відвідала гімназію «Академія», де познайомилась з основними напрямками роботи цього закладу освіти, що входить у ТОП-10 кращих закладів за результатами складання учнями ЗНО.

Після цього в Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбувся круглий стіл «Законодавче забезпечення системи освіти» за участю першого заступника Голови Комітету Олександра Співаковського та Володимира Литвина, народних депутатів України, представників Міністерства освіти і науки України.

З проектами Законів України щодо питань освіти познайомила всіх присутніх Олена Козієвська, заступник завідувача секретаріату Комітету.

Ряд нагальних питань щодо реформування галузі освіти в контексті нового Закону України «Про освіту» озвучила під час зустрічі Тетяна Ващук, начальник управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради. Зокрема, це питання фінансування галузі з державної субвенції, харчування дітей, поділу класів, інклюзивного навчання та роботи інклюзивно-ресурсних центрів, а також внесення змін до Типових штатних розписів ЗЗСО.

В продовження конструктивного діалогу новоград-волинські освітяни піднімали питання про поділ класів при вивченні окремих предметів і курсів, про перспективи вивчення іноземних мов, престижність управлінської діяльності керівника закладу освіти тощо.

На завершення зустрічі делегація освітян запропонувала провести виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти в місті Новограді-Волинському у вересні місяці цього року. Ця пропозиція була підтримана присутніми членами Комітету.

Сподіваємось, що така зустріч на регіональному рівні надасть можливість реально оцінити стан справ, виробити практичні рекомендації для впровадження в період реформування галузі освіти.

Валентина НАЙДЮК, директор ЦНТТУМ

Галерея "Парстнерство закладів освіти в рівних умовах"

Кiлькiсть переглядiв: 532

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.