Міжнародний обмін триває

У 2016 році Міністри закордонних справ України та Німеччини ухвалили рішення про проведення українсько-німецького року мов на період 2017-2018 навчального року. Інтерес українців до Німеччини постійно зростає. У навчальних закладах міста Новограда-Волинського збільшується кількість учнів, які бажають вивчати німецьку мову. Перш за все цьому сприяють багаторічні партнерські відносини між країнами. Упевнена, що молодь України та Німеччини і надалі підтримуватиме дружні стосунки.

Початок квітня у Новоград-Волинській СШ №4 відзначився особливою подією. Делегація учнів із німецької гімназії на чолі з викладачами Мартіною Шенк та Клавдією Хайєк прибула до нашого міста на щорічну зустріч у рамках міжнародного шкільного обміну. Вже четвертий рік поспіль друзів із Візентайду радісно вітали українські учні та їх родини.

Гостей із Німеччини урочисто зустріли школярі та вчителі школи. Директор школи Сільвертюк В.А. під час вітального слова зауважила, що такі обміни відіграють велику роль у формуванні світогляду школярів обох країн, розширюють кругозір, сприяють становленню нових знайомств, а найголовніше — наповнюють життя яскравими враженнями.

Програма перебування цьогоріч була пов'язана з проектом "Творимо суспільство разом — у громадському та повсякденному житті". Базуючись на тематиці проекту, сподівання учасників вдалося успішно реалізувати.

/Files/images/міжнар22.jpg Так у рамках проекту у Новоград-Волинській міській раді було організовано зустріч учасників із керуючим справами виконавчого комітету міської ради Ружицьким Д.А. та заступником міського голови Гвозденко О.В., які детально розказали про структуру та завдання органів місцевого самоврядування.

Не менш цікавим було знайомство з роботою управління освіти і науки міської ради, яке радо провели для дітей начальник управління освіти і науки Ващук Т.В. та її заступник Табакова А.О.

Більш детально познайомитись з культурними та історичними пам'ятками нашого краю допоміг загадковий квест по місту. Та це були лише перші позитивні емоції.

Неймовірних вражень додала і екскурсія до м. Києва. Діти мали можливість потрапити в одну з найвідоміших будівель Києва та України — Верховну Раду, де побачили унікальні речі та приміщення: синьо-жовтий прапор, який був внесений депутатами до сесійної зали Верховної Ради, картини, які прикрашають стіни приміщень уряду, знамениті кулуари Верховної Ради, робочі місця нардепів та багато іншого. Звичайно ж, екскурсанти дізналися ще багато цікавих фактів з історії та сьогодення головного будинку Верховної Ради України. Цікавинкою екскурсії стала зустріч з народним депутатом Литвиним В.М., який не лише поділився досвідом роботи, а й дав цікаві поради майбутнім абітурієнтам, а, можливо, й політикам. Мальовничі береги Дніпра, величаві силуети храмів, зелень парків, ошатні споруди різних часів і архітектурних стилів залишили в пам'яті гостей славу незабутнього міста. А Національний музей історії України показав загальні події війни та окремі історичні факти, які засвідчені у більш ніж 17000 експонатів.

Відвідування уроків, участь у спільному проекті, розваги в позашкільний час, різноманітні екскурсії та тиждень іноземної мови у школі чекали на учасників обміну на Звягельщині.

Ім`я Лесі Українки відоме не тільки в нашій країні. Її творчістю захоплювалися як за життя, так і 150 років по тому. Тендітна, хвороблива дівчина, яка мала силу духу, доступну не кожному чоловікові, стала символом України, її світочем. Тому неабиякий інтерес у дітей викликав музей Лесі Українки, працівники якого із захопленням та любов'ю розказували про край волинських легенд, пісень, природи, де сформувалося світовідчуття поетеси, прокинувся і виявив себе на всю потужність її талант. Родзинкою стали поезії Лесі Українки, які для своїх однолітків декламували учні СШ №4 в перекладі німецькою мовою.

Підсумком тижня іноземних мов у школі став пісенно-хореографічний фестиваль "Єврофест -2018". Учні старших класів школи презентували європейські країни у своїх виступах, демонструючи вправність у хореографії та грі на музичних інструментах, подарували слухачам обробки європейських пісень та заряд позитиву. Упродовж свята і виконавців, і слухачів об’єднувала музика, яка не потребує перекладу. Учасники заходу вкотре переконалися, що музична мова – це мова людських сердець.

А перебуваючи з дводенною поїздкою у Львові, діти насолоджувались архітектурою середньовічного міста, відвідали Високий Замок, що височить над містом, милувались краєвидами, від яких захоплює дух. Пам'ятки, харизматичні заклади, парки, розваги — все це мали змогу подивитися, спробувати, осягнути діти в славетному місті Лева.

Під час проекту учасники знайшли нових друзів, постійно розвивали почуття комунікативності, таке потрібне у сучасному світі.

Незважаючи на мовний бар’єр, між учасниками міжнародного обміну панувала дружня, товариська атмосфера, яка залишила незабутні враження від перебування в Україні.

Як керівник проекту своє завдання вбачаю у тому, щоб виховувати справжніх європейців та зламати стереотипи про наші країни.

Алла Тетеря, учитель німецької мови СШ №4

Кiлькiсть переглядiв: 412

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.