Підсумкова нарада галузі освіти і науки за результатами роботи у 2017 році

1 березня 2018 року у великій залі Будинку рад освітяни Новограда-Волинського підвели підсумки діяльності галузі у 2017 році. Участь у нараді взяли міський голова Віктор Весельський, заступник міського голови Оксана Гвозденко, голова постійної депутатської комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, культури та спорту Володимир Федорчук, начальник управління освіти і науки міської ради Тетяна Ващук, керівники закладів освіти Новограда-Волинського.
Спершу очільник Новограда-Волинського виконав приємну місію, Віктор Леонідович вручив Почесну грамоту міської ради Дмитру Пісоцькому, вчителю фізичної культури ЗОШ №6 з нагоди перемоги в ІІ (обласному) турі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності «Учитель року – 2018».
Між тим, метою зібрання стало прийняття рішення щодо результатів роботи галузі освіти у 2017 році та стратегії розвитку освіти міста у 2018 році. Завдання наради: забезпечити чітку взаємодію та координацію роботи всіх структурних підрозділів галузі освіти міста з міською владою, депутатським корпусом.
Основним доповідачем підсумкової наради стала начальник управління освіти і науки міської ради Тетяна Ващук. Тетяна Володимирівна розділила свій звіт на частини – Топ-5 подій за напрямами діяльності в освіті міста у 2017 році.

І. Фінансово-економічна діяльність.
1. Вперше за багато років бюджет галузі був збалансований та забезпечений на 100 % на стадії його формування і становив 152 млн. 262 тис.985 грн. 2018 рік - 173 млн. 416 тис.400 грн.
2. Рішенням міської ради з березня 2017 року піднято на 2 тарифні розряди розмір заробітної плати працівникам закладів дошкільної, позашкільної освіти та інформаційно-методичного центру.
3. Педагогічним працівникам виплачено до посадового окладу грошову винагороду відповідно до ст. 57 Закону України „Про освіту“, на що використано 3 млн. 267 тис. грн. коштів державної субвенції та міського бюджету. На преміювання працівників закладів освіти з нагоди професійного свята було виділено 856 тис. грн. міського бюджету.
4. Виконання бюджету галузі 2017 року становить 99,7%. З них коштів міського бюджету соціального спрямування використано на харчування учнів шкіл – 5 млн. 590 тис. 772 грн, дітей в закладах дошкільної освіти – 4 млн. 731 тис. 100 грн., оздоровлення учнів у пришкільних таборах – 180 тис. 452 грн., пільгове перевезення учнів – 247 тис. грн.
5. Рішенням виконавчого комітету міської ради з вересня 2017 для роботи класів з інклюзивним навчанням введено в заклади загальної середньої освіти 4,5 посади асистента вчителя, забезпечено фінансування додаткового поділу класів на вивчення іноземної мови, з січня 2017 року додатково введено та фінансується 28,75 посад обслуговуючого персоналу у закладах освіти міста.

ІІ. Навчально-методична діяльність.
1. Вперше у місті організовано та проведено регіональну (не)конференцію у форматі mini-EdCаmр на базі колегіуму, в якій брали участь педагоги та науковці України з метою генерації нового вчительства.
2. Запроваджено пілотний проект „Нова українська школа“ для учнів перших класів колегіуму, який увійшов у 100 шкіл України з апробації нових підходів у навчання учнів початкової школи.
3. Запроваджено навчальні триместри в закладах загальної середньої освіти.
4. Започатковано та проведено вперше міський День науки на базі ЗОШ №7 із залученням науковців закладів вищої освіти Житомирської області, проведено міські педагогічні читання «Сучасний вчитель», «Звягельські діалоги» для педагогів та батьків закладів дошкільної освіти міста.
5. Організовано тренінги для керівників, психологів закладів освіти кращими фахівцями Житомирської області та інших регіонів України.

ІІІ. Господарська діяльність.
1. Тендерним комітетом управління освіти і науки міської ради забезпечено проведення процедури двадцяти п’яти відкритих торгів на закупівлю продуктів харчування у заклади освіти на суму 19 млн. 247 тис. 998 грн. за кошти міського бюджету і батьківської плати та двох відкритих торгів на закупівлю інтерактивних комплексів у заклади загальної середньої освіти та технологічного обладнання у заклади дошкільної освіти на суму 761 тис. 430 грн. за кошти державної субвенції. Проведено п’ять переговорних процедур на постачання у заклади освіти енергоносіїв на суму 21 млн. 009 тис. 600 грн. Через систему «Prozorro» забезпечено проведення допорогових закупівель на суму 9 млн. 734 тис. 202 грн.
2. На виконання розпорядження міського голови проведено комплексну перевірку стану організації харчування у закладах освіти міста, за її наслідками організовано круглий стіл за участю секретаря міської ради, заступника міського голови, депутатів міської ради та всіх зацікавлених осіб.
3. Заклади освіти забезпечувались оновленим асортиментом випічки кондитерського цеху: 15 найменувань дріжджового тіста, 23 – пісочного 10 – бісквітного відповідно до заявок закладів освіти.
4. За ініціативи управління освіти і науки організовано навчання медичних сестер закладів загальної середньої освіти на базі медичного коледжу.
5. Фахівцями галузі освіти здійснено масштабну організаційну роботу щодо замовлення проектно-кошторисної документації на п’яти об’єктах освіти (ЗОШ№5-ковзанка та спортивна зала,ЗОШ№10-футбольний майданчик,ЗОШ№2-фасад, колегіум – капремонт приміщень) коригування та експертизи існуючої – на 10 об’єктах.
На 14 об’єктах велися капітальні ремонти та реконструкція (СШ №4- завершення ремонту харчоблоку, ЗОШ №5 – капремонт спортзали, ЗОШ №6 –капремонт вхідної групи, ЗОШ №7 – капремонт санвузлів, ЗОШ №9 – встановлення вікон, ЗОШ№ 10 – встановлення вікон, НВК та колегіум – реконструкція дахів, ДНЗ №6 – капремонт санвузлів, ДНЗ №8 – капремонт веранд, ДНЗ №9 – капремонт харчоблоку, ДНЗ №15 – встановлення вікон, ЦРД – підсилення конструкцій будівлі, кондитерський цех – влаштування стелі), з них на 7 – завершено роботи, на решті об’єктів роботи будуть продовжені у 2018 році за наявності відповідного фінансування. Ще у семи закладах освіти (НВК– ремонт спортзалів, ЗОШ №3 – ремонт східцевих кліток, ЗОШ №5 – ремонт підлоги та електрощитової, ЗОШ №8 – ремонт даху, колегіум – ремонт рекреацій, актової зали, ДНЗ №14 – ремонт вхідної групи, ДНЗ №16 ремонт санвузлів та встановлення блискавкозахисту) проводилися значні поточні ремонти. У закладах освіти значно поповнилась навчально-матеріальна база. В цілому за 2017 рік, на капітальні та поточні ремонти приміщень, реконструкцію дахів, придбання предметів довгострокового використання, зрізання аварійних дерев вдалося освоїти 9 млн. 124 тис.700 грн. коштів міського, обласного та державного бюджетів. Ця сума є рекордною для галузі.

ІV. Управлінська діяльність.
1. Підготовлено та затверджено рішенням міської ради Порядок конкурсного відбору на посаду керівників закладів освіти комунальної власності.
2. Організовано навчання керівників закладів освіти з питань управлінської діяльності фахівцями навчально-методичного центру Житомирської обласної ради на базі ЗОШ №7.
3. Організовано дієву Школу кадрового резерву на керівні посади в закладах освіти.
4. Передано повноваження прийому та звільнення педагогічних кадрів у заклади освіти відповідно до чинного законодавства.
5. Проведено тематичні дні управління в СШ №4 та ЗОШ №9, надано рекомендації адміністраціям закладів щодо покращення управлінської діяльності.

V. Основні завдання сьогодення, над якими будемо працювати у 2018 році.
1. Відповідно до Закону України «Про освіту» розпочати реформування системи освіти міста, зокрема закладів загальної середньої освіти та забезпечення впровадження нового стандарту початкової освіти з 2018-2019 навчального року.
2. Децентралізація бухгалтерії та надання реальної автономії закладам освіти.
3. Створення ефективної системи організації харчування у закладах загальної середньої освіти. Організація пілотного проекту з надання послуг по харчуванню приватним підприємцем у СШ №4, ЗОШ № 9.
4. Організація роботи міського інклюзивно-ресурсного центру.
5. Завершення реконструкції дахів НВК і колегіуму та капітальних ремонтів закладів освіти відповідно до наявної проектно-кошторисної документації та програми соціально-економічного розвитку галузі на 2018 рік.

Варто зазначити, що співдоповідачами стали голова депутатської комісії міської ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, культури та спорту, директор ЗОШ №10, який розповів про взаємодію управління освіти і науки міської ради, закладів освіти міста із депутатськими комісіями міської ради з питань розвитку та вдосконалення роботи галузі освіти міста; завідувачка дошкільного навчального закладу №16 «Веселка» компенсуючого типу фізкультурно-оздоровчого напряму, центру реабілітації дітей Вікторія Данюк та директор ЗОШ №6 Наталія Кирчун поінформували про покращення матеріально-технічної бази закладів освіти міста та умов надання освітніх послуг; директор промислово-економічного технікуму Алла Петрошук озучила особливості 2017 року для закладів вищої освіти міста та про плани на 2018 рік; заступник директора колегіуму Галина Ющик доповіла про результати впровадження Державних стандартів «Нової української школи». Усі виступи супроводжував показ слайдів.
Крім того, заступник міського голови – куратор галузі освіти і науки – Оксана Гвозденко у своїй промові окреслила стратегічні напрями роботи галузі освіти міста у 2018 році. В свою чергу міський голова Віктор Весельський зауважив, що основна увага працівників освіти має бути зосереджена виключно на їх вихованцях – дітях. Міська влада робить все можливе для забезпечення комфортного навчального процесу. Для порівняння Віктор Леонідович озвучив наступні цифри: у 2015 році на дошкільну освіту міста було виділено 27 млн. грн., а у 2017 сума зросла до 55 млн. грн.; на середню освіту у 2015 році виділили 54 млн. грн., проти 106 млн. грн. у 2017 році; позашкільна освіта профінансована у 2015 році – 2,8 млн. грн., а у 2017 році – 5,4 млн. грн. В цілому на потреби галузі освіти у 2015 році надійшло 87,6 млн. грн., а вже у 2017 році ця сума виросла вдвічі – 173 млн. грн. Підтримка освітян та їх вихованців є в пріоритеті роботи міської влади, тому очільник Новограда-Волинського зазначив, що зробить все залежне, щоб і надалі забезпечувати галузь усім необхідним для втілення в життя надважливого завдання – виховання здорових та освічених дітей.

Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради


Кiлькiсть переглядiв: 386

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.