Пілотне впровадження нового Державного стандарту початкової освіти в рамках реформи «Нова українська школа» у місті Новограді-Волинському


«Нова українська школа» – широкомасштабний проект, який проголошує збереження цінностей дитинства, необхідність гуманізації навчання, особистісного підходу, розвитку здібностей учнів, створення нового навчально-предметного середовища, що в сукупності забезпечує психологічний комфорт і сприяє вияву творчості дітей. Це виклик, який стоїть перед Міністерством освіти і науки України та суспільством, що передбачає оновлення стандарту освіти, в якому закладаються принципово нові підходи компетентнісної школи. Державним бюджетом передбачено на підтримку Нової української школи 1, 814 мрд. грн., в тому числі 1 мрд. грн. на оснащення закладів ЗЗСО та створення нового освітнього середовища, 373, 3 млн. грн на розробку та друк сучасних підручників, 386, 6 млн. грн. для підвищення кваліфікації учителів.

Найголовнішим завданням на даному етапі є підготовка учителів. Адже будь-які вкладені ресурси в освітнє середовище, новий зміст-все це не буде належним чином працювати, якщо учителі не донесуть нові зміни до кожної дитини.

Навчання учителів новим методикам викладання, зміна формату спілкування з батьками та учнями, упровадження проектної діяльності, навчання через інтеграційну діяльність, нові підходи до оцінювання навчальної діяльності учнів, розуміння і підтримка ідеї Нової української школи є важливим завданням для методичних служб різного рівня, наразі і для інформаційно-методичного центру управління освіти і науки м. Новограда-Волинського.

З 1 вересня 2017 року у Новоград-Волинському колегіумі (та ще у трьох школах області) стартували по два пілотних класи з упровадження проекту нового Державного стандарту загальної початкової освіти.

З метою підготовки учителів для роботи в пілотних класах у липні 2017 року при КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЖОР відбувся тренінг для вчителів пілотних шкіл з питань упровадження проекту Державного стандарту початкової загальної освіти. У тренінгу взяли участь Ющик Г.Є., заступник директора з навчально - виховної роботи та учителі початкових класів колегіуму Дейнеко О.М., Носан. Т.М. Координаторами тренінгу та курсів були Трохименко Т.О., Бовсунівська Г.Г., викладачі кафедри педагогіки, методисти КЗ «ЖОІППО» ЖОР. Тренери програми – Шевченко В.С., Зуєвська Т.В. Координатори та тренери заздалегідь пройшли навчання при Міністерстві освіти та науки України за програмою «Нова українська школа».

/Files/images/media-share-0-02-05-331c3bbc54e60b9de950976394c0d871845512657484f69e73d5522e017b54b9-Picture.jpg У контексті ефективної підготовки вчителів початкових класів, які будуть працювати за новим Державним стандартом у 2018-2019 навчальному році в місті створена творча група вчителів 4-их класів (керівник – учитель вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель колегіуму Верхоланцева С.А., координатор – заступник директора з навчально-виховної роботи в початкових класах колегіуму Ющик Г.Є.), засідання якої відбулися у серпні та листопаді 2017 року. Надзвичайно ефективно і продумано пройшли семінари-практикуми на базі колегіуму для директорів, заступників директорів шкіл з навчально-виховної роботи, які відповідають за роботу початкових класів, учителів 4-их класів.

Відповідно до наказів управління освіти і науки ЖОДА, міського управління освіти і науки на базі колегіуму відбудеться перший етап підвищення кваліфікації вчителів, які впроваджуватимуть Державний стандарт початкової освіти у 2018-2019 навчальному році, відповідно до затвердженої Міністерством освіти і науки України Типової програми організації і проведення підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладами післядипломної педагогічної освіти (15-16.02.2018 – настановна очна сесія; 09-11.04 2018 р. – друга очна сесія; 04-08.06.2018 р. – підсумкова очна сесія), який проводитимуть підготовлені тренери НУШ Верхоланцева С.А. (колегіум) та Шевчук О.П. (НВК).

Учителі початкових класів, а також заступники директорів шкіл, які відповідають за роботу початкових класів, учителі фізичної культури, іноземної мови та предметів художньо-естетичного напряму, які впроваджуватимуть Державний стандарт початкової освіти у 2018-2019 навчальному році, проходитимуть дистанційну форму навчання, відповідно до графіку виконання Програми.

Заплановано проведення з 1 вересня 2018 р. другого етапу підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які впроваджуватимуть Державний стандарт початкової освіти у 2019-2020 навчальному році.

Учителям, які успішно пройдуть курс підготовки з впровадження нового змісту початкової освіти відповідно до Програми, буде видано документи про підвищення кваліфікації встановленого зразка та право упроваджувати новий Державний стандарт початкової освіти у 2018-2019 навчальному році.

Пілотний проект «Нова українська школа» успішно втілюється в життя. На запитання: «Чи доречно говорити про результати роботи в пілотних класах зараз?» учителі-експериментатори Дейнеко О.М. та Носан Т.М. говорять наступне: «Попереду ще довгий шлях. Але є можливість порівняти сьогоднішніх першокласників з нашими попередніми учнями. Принципи теперішньої роботи завжди були нам близькі – ми багато часу приділяли розвитку особистості учнів. Але дітки, які навчаються за принципами “Нової української школи”, – зовсім інші. Вони щасливі від того, що стали першокласниками: із задоволенням ідуть щоранку до школи, легко комунікують один з одним та дорослими, що їх оточують у школі. Водночас сформованість навчальних навичок абсолютно не відстає від “загальноприйнятої”. Кожен клас – це єдиний організм, міцна спільнота, яка вміє та охоче працює разом. Раніше на досягнення такого результату доводилось витрачати більше часу. Зазвичай така згуртованість наставала на кінець 1 класу. На нашу думку, насамперед, ці діти зростають свідомими громадянами своєї країни».

Участь у проекті «Нова українська школа» дає можливість учителям початкових класів міста долучитись до побудови школи, яка є школою радості для дітей, творчості для вчителів, спокою для батьків, школи пізнання, розвитку, виховання.

Валентина ЛІНЧУК, методист інформаційно-методичного центру
Кiлькiсть переглядiв: 285

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.