День української писемності та мови у ЗОШ І-ІІІ ступенів №9 м. Новограда-Волинського


Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительська діяльність народу (О.Олесь).

9 листопада в День української писемності та мови в 6-А класі пройшла філологічна гра «У казковому світі мови», яку провела бібліотекар школи Бєлова Н.Я. Та учитель української мови та літератури Білецька Л.Д. Учні на уроці дізналися чимало нового та цікавого, глибше пізнали світ мови, а з літератури показали відмінний результат як із теорії, так із практики. Діти дійшли висновку, що першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Світ - мов казка. І пізнають вони його за допомогою слова. Учні зауважили, що за допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук: географії, історії, біології, фізики, математики...

А в 5-Б класі пройшов урок засвоєння нових знань, присвячений Дню писемності та мови. Учні збагатили свої знання про Нестора Літописця та про виникнення писемності. Діти розповідали легенди про мову, про Україну, а також про письмо. Чудовий настрій, любов до рідного краю, гордість за свою мову і народ відчули діти в цей день і понесли це у свої сім'ї та домівки. (Білецька Л.Д., Кукулевська Ю.П.).

10-А класі пройшла мистецька вітальня «Без мови у світі нас - нема», яку провела бібліотекар Бєлова А.Я. та Білецька Л.Д. На початку зустрічі Ніна Ярославівна прочитала вірш про мову та налаштувала учнів на позитивний настрій для подальшої роботи на уроці. Діти із великим задоволенням сприймали нову інформацію з уст бібліотекаря. Вони активно працювали в парах, у групах та індивідуально. Українського колориту надав сценічний виступ учнів. Десятикласники показали гарні знання з мови, з літератури, а також з фольклористики.

В 11-А класі пройшов пізнавальний відеолекторій про День української писемності та мови. Учні зачерпнули багато корисної інформації також і для підготовки до ЗНО. Одинадцятикласники впевнені, що мова – це важливий чинник самовизнання нації, надійна основа розвитку країни, загартована багатовікововю історією та відточена творчістю найталановитіших українських письменників. Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже в її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ. Без рідної мови жодна людина не здатна почуватися повноцінною частиною свого народу, його історії та культури .

Традиційно 9-го листопада вчителі української мови та літератури проводили заходи, присвячені Дню української писемності та мови. У 5-А, 5-Б, 6-Б, 7-Б, 8-А класах було проведено тематичні години «Мово калинова-диво барвінкове», бесіди «Мова – ім’я народу, візитівка нації», виховні години "Мова – коштовний скарб народу", відеолекторій «Цікаво про слово». Діти ознайомилися з історією виникнення української писемності та мови; довели, що рідна мова – це духовна святиня.

Бєлова А.Я., шкільний бібліотекар, представила учнівській публіці виставку художніх творів про писемність та мову. Учителі початкових класів організували свято з нагоди відзначення Дня української писемності «Моє диво калинове, кохана українська мово», на якому учні знайомилися про рідне слово.. Рідне слово … Воно у віршах і піснях, в казках і прислів’ях, в загадках і народних усмішках. Воно зачаровує, гріє і голубить, окрилює і ніжить. Всемогуче Тарасове слово, величний грім Каменяра і ніжний ліризм дочки Прометея. Педагоги ще раз нагадали про безмежність і океанічну глибинність української мови. А музичні композиції підкреслили надзвичайну мелодійність і душевність нашого найбільшого скарбу – української мови. Та найбільше вразилили пісні.

Білецька Л. Д., голова ШПК
Кiлькiсть переглядiв: 347

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.