Пізнавальна екскурсія центром Києва

«Німецькі зодчі в архітектурних пам’ятках столиці України» - таку назву мала екскурсія центральними вулицями Києва, яку провів для гімназистів Новограда-Волинського вчитель німецької мови В.В. Вітренко у рамках Року німецької мови в Україні.

Відомо, що Київ славиться чималою кількістю таких споруд, що були побудовані за участю етнічних німців. Насамперед це пам’ятник Київському князю Володимиру Великому, відкритий 1853 року на Володимирській гірці. Виконавцем культури був академік Імператорської Академії мистецтв Петер Клодт фон Юренсбурґ, автором п’єдесталу – етнічний німець Александер Тон, а до виконання горельєфів і барельєфів на п’єдесталі, що відображають окремі сцени хрещення Русі, долучився академік Василь Демут-Малиновський.

Будинок Національного театру опери і балету України побудовано в 1901 році за проектом німецького архітектора Віктора Шрьоттера, якому також завдячує своїм існуванням оперний театр у Дрездені.

Будинок нинішньої Національної музичної академії України на Хрещатику побудували за проектом німецьких архітекторів Пауля Шляйфера і Йоганна Браутманна. А театр імені Івана Франка, що знаходиться поблизу музичної академії, збудовано в 1898 році за проектом Ґеорґа Шляйфера.

Володимирський собор збудовано 1896 року за проектом німецьких архітекторів Йоганна Штрома і професора архітектури Рудольфа Бернгардта. Йоганн Вальдемар Штром і Пауль Шляйфер з Петербурзької Академії мистецтв були авторами проекту і зодчими Київської лютеранської церкви Святої Катерини, освяченої 1857року.

Лаврська дзвіниця в Києві і Митрополичий будинок на території Софійського собору побудовані за проектами німецького архітектора Йоганна-Ґоттфріда Шеделя.

Будинок парламентської бібліотеки збудовано за проектом Едгара Клаве, а пам’ятник Тарасу Шевченку зведено 1939 року за проектами німецьких етнічних зодчих – скульптора Матеуса Манізера і архітектора Ойгена Левінзона.

Будівля Бесарабського критого ринку (1912 рік) завдячує своєму виникненню німецькому архітектору Гайнріху Гаю.

Учні НВК мали змогу ознайомитися з названими пам’ятками зодчества і сфотографуватися біля них; потім пообідали у кафе «Українські страви», що біля Бесарабського ринку. Думається, що усі отримали від екскурсії позитивні враження.

В.В. Вітренко,

учитель німецької мови НВК

Кiлькiсть переглядiв: 350

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.