Література розвиває творчий початок у людині

Нещодавно загальноосвітня школа-родина №2 на чолі з директором Л.Г.Гарбовською гостинно приймала у себе вчителів російської мови та світової літератури, які взяли участь у міському семінарі-практикумі з теми «Оптимальне застосування форм, методів, прийомів і засобів навчальної роботи учнів та вчителя на різних етапах уроку». На розсуд колег були представлені два показових уроки. Урок російської мови у 6 класі - урок розвитку зв’язного мовлення з теми «Твір-оповідання за картиною С.А.Григор’єва «Воротар» представила вчитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист Світлана Іванівна Петровська. Це був дійсно урок вчителя – професіонала, майстра своєї справи. Шестикласники показали зразок художнього читання тексту, за допомогою вчителя «оживили» картину, де у кожного була своя роль. Світлана Іванівна вдало використала елементи інтеграції (з літературою, образотворчим мистецтвом),провела рольову гру, під час якої одні учні виступали в ролі екскурсоводів умовного шкільного музею, інші – в ролі екскурсантів. С.І.Петровська на різних етапах уроку використала інтерактивні форми роботи; учні вчились доводити або спростовувати певні ситуації.

Урок світової літератури в 5-му класі з теми «Г.К.Андерсен.»Снігова королева». Велич краси людського серця» представила молодий вчитель Л.О.Дідух. Упродовж уроку Лілія Олександрівна виховувала в п’ятикласниках уважних читачів, заохочуючи їх сердечками – бонусами.

Одне з найсерйозніших і найскладніших завдань кожного вчителя – це навчити дітей думати, мислити творчо, самостійно. Цим в повній мірі займалася на уроці вчитель світової літератури. Як доказ цьому – відповіді учнів на запитання, яке поставила перед ними вчителька: -А чи можете ви сказати, що у вас велике серце? На різних етапах уроку вдало були використані різні форми і методи навчальної роботи з учнями. «Література розвиває творчий початок у людині» -з цим погодились усі учасники семінару.

В рамках семінару досвідченим вчителем С.І.Петровською з допомогою електронної презентації був проведений майстер-клас з теми «Активізація видів мовленнєвої діяльності засобами живопису».

А ще вчителі світової літератури знають, що ніщо так не приваблює учнів, як позакласна робота з предмету, яка дає можливість за допомогою різних форм і методів поглибити знання з певної теми. Тож учасники семінару та учні-глядачі 6-х класів були в захваті від міні-вистави, інсценування байок І.Крилова під загальною назвою «Люблю, где случай есть, пороки пощипать!». Бездоганне читання байок, акторські здібності учасників міні-вистави не залишили нікого байдужими.

На завершення семінару відбувся круглий стіл з обміну думками та враженнями від побаченого та почутого.

Ірина БУЦУКІНА, методист ІМЦ міського управління освіти і науки

Тел..5-50-72

Кiлькiсть переглядiв: 434

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.