Новоград-Волинський: семінар для працівників освіти та батьків за участю психолога-волонтера

Нам пора для України жити
Іван Франко

Нещодавно у Новограді-Волинському на запрошення управління освіти і науки, інформаційно-методичного центру відбувся візит керівника Тренінгового Центру «Гармонійне зростання», психолога-волонтера, учасника Психологічної Кризисної Служби Андрія Полтавцева (м.Київ).
Уперше пан Андрій був у нашому місті у складі модераторів, запрошених Сергієм Твардовським (керівник ГО «Екомір» (м.Житомир) на Фестиваль практичної психології «Оранжерея душі» у червні 2015 р. Тоді він запам’ятався усім присутнім цікавими і неординарними майстер-класами «Медитативний самогіпноз: пробудження усвідомленості», «Медитативний безконтактний масаж».

Наразі А.Полтавцев запропонував тему семінару «Повернувся чоловік з війни…» і обговорення питань, пов’язаних із психологічним станом воїнів.
Захід відбувався на базі ДНЗ №14 (В.о.завідувачки Н.В.Семенюк, вихователь-методист Л.В.Богомолова) у рамках міської Школи психологічного здоров’я і зібрав понад п’ятдесят учасників, серед яких були представники управління освіти і науки, інформаційно-методичного центру, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; практичні психологи і соціальні педагоги загальноосвітніх навчальних закладів, вихователі дошкільних закладів та батьки.

А.Полтавцев поділився своїми спостереженнями та міркуваннями з означеної проблеми, ілюстрував їх відеороликами і тематичними електронними презентаціями (комп’ютерне забезпечення – учитель інформатики ЗОШ №3 О.А.Манахова); відповів на численні запитання, як усні, так і письмові (підготовлені вихователем-методистом ДНЗ №1 О.В.Тесленко).
Серед найбільш повторюваних були запитання про засоби подолання агресії у тих, хто повертається, ставлення до замкненості і відчуженості, пошук засобів допомоги («Як підтримати чоловіка, який під час війни отримав моральну травму?», «Як допомогти жити спокійно тому, хто вижив, і зрозуміти, ради чого поклали голови…?», «Як адаптувати чоловіка до дітей. Він хоче спокою, а діти – уваги?»), а також про дитячий аспект у темі війни («Чи потрібно дітям розповідати про війну?», «Чи впливає на психіку дитини новини по телебаченню про війну?», «Чи потрібно дитині в 6 років пояснювати про стан в країні?»).

А.Полтавцев, не втомлюючись, повторював, що маємо зустрічати чоловіків, як героїв – з любов’ю, терпінням, теплом і розумінням ставитися до них; дітям про війну розповідати необхідно: «Якщо ховатимемося у мушлю, війна ще довго не закінчиться». «Усе залежить від кожного з нас», - неодноразово підкреслював психолог.
Компетентність і професіоналізм, логіка та структурованість виступу, талант оповідача, відвертість, щире вболівання за долю країни, чоловіків, що служать, і рідних, що чекають, дієва і патріотична позиція викликали у присутніх неабиякий інтерес і повагу до лектора.

У приватній бесіді з гостем головний спеціаліст управління освіти і науки І.Р.Самойленко, завідувач ІМЦ С.В.Філанчук, методист ІМЦ І.В.Кондратець окреслили напрями і формат майбутніх зустрічей і домовились про співпрацю та взаємодопомогу.
Упевнені, що подібні зустрічі сприятимуть зміцненню духа і надії, формуванню позитивного і дієвого погляду на власну діяльність та оточуючий світ, плеканню непереможної віри у світле майбутнє України.

Інна Кондратець, методист ІМЦ


Галерея "Полтавцев семінар 2015"

Кiлькiсть переглядiв: 341

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.