Директори шкіл міста Новограда-Волинського удосконалюють роботу з атестації педагогів

Обговорити вплив атестації педагогічних працівників на вдосконалення навчально-виховної роботи в школі та на підвищення фахового рівня вчителів зібралися 26 березня у ЗОШ №9 на міському семінарі директори шкіл міста Новограда-Волинського. У вступному слові начальник управління освіти і науки О.В.Ільяхова звернула увагу учасників семінару на особливості атестації педагогічних працівників у 2014 році, підкреслила значення підготовчої роботи керівництва шкіл до проведення атестації вчителів, необхідність дотримуватися Типового положення про атестацію педагогічних працівників.

Заступник начальника управління освіти і науки Т.В. Ващук зупинилася на необхідності всебічного комплексного оцінювання діяльності педагогів. Завідувач інформаційно-методичного центру П.К.Ліневич розповів про деякі особливості роботи атестаційної комісії ІІ рівня та організаційну роботу керівників шкіл з підготовки і проведення атестаційних комісій І рівня та підготовки необхідних документів з атестації.

Практична сторона організації процесу атестації у школі була розкрита директором школи №9 В.К.Мельником. Директори шкіл ознайомилися з усім пакетом документів «Крок з кроком» – наказами зі створення атестаційної комісії, планування роботи, підсумками вивчення досвіду та результативності роботи вчителів, які атестуються іншими.

/Files/images/скан_програмка зош 9.jpg Але головним, що підготували господарі школи для учасників семінару, стало відкрите засідання шкільної атестаційної комісії. Необхідно відмітити, що директори шкіл нашого міста раніше не мали змоги на практиці ознайомитися з порядком та змістовним наповненням проведення засідання. Порядок проведення багато разів обговорювався теоретично, але «краще один раз побачити…». З метою активізації роботи учасників семінару запропоновано картку спостереження за засіданням, вивчення думки керівників шкіл щодо підходів до оцінювання педагогічної діяльності вчителів, визначення кваліфікаційних категорій та відповідності педагогічних звань.

У процесі засідання комісії були заслухані характеристики, звіти (електронні портфоліо) та проатестовано 9 педагогів. Для керівників шкіл були важливі особливості самої технології розгляду питання результативності роботи вчителів у відповідності до кваліфікаційних категорій, про що і відмічали директори під час підсумкового обговорення. Загальні враження та оцінка роботи атестаційної комісії І рівня пролунали в ході аналізу анкетування учасників семінару. Керівники шкіл відмітили високий рівень організаційної роботи адміністрації школи з підготовки до засідання атестаційної комісії, оптимальність проведення організаційного моменту засідання, вибір форми голосування (таємна або відкрита), забезпечення доброзичливого ставлення до педагогічних працівників, використання ІКТ та інші аспекти в роботі засідання комісії. Цікавим було використання кваліметричного підходу до оцінювання діяльності вчителя (методика О.Єльникової з якою представники школи навчилися у рамках циклу вебінарів та особисто під час перебування представника НАПН у нашому місті).

Крім безпосередньо теми семінару, директори міських шкіл у рамках його роботи мали нагоду ознайомитися з організацією навчально-виховного процесу в школі, результативністю роботи педагогічного колективу, удосконаленням навчально-матеріальної бази у ЗОШ №9. А ще всі були приємно вражені артистизмом та оригінальністю привітання учнівським творчим колективом та теплими побажаннями успіхів у роботі.

Загальна думка директорів шкіл учасників семінару – семінар сприятиме удосконаленню роботи з атестації педагогічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах Новограда-Волинського.

Картка спостереження


Галереї "Семінар директорів ЗОШ №9 2014"

Павло ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру
Кiлькiсть переглядiв: 749

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.