Повернутися до звичайного режиму

Новоград-Волинський: Жива душа поетова святая…

В рамках заходів до 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка, з ініціативи НАПН України спільно з інформаційно-методичним центром управління освіти і науки м.Новограда-Волинського, 4 березня було проведено регіональний науково-практичний семінар «Методика вивчення творчості Т.Г.Шевченка на уроках української літератури в загальноосвітній школі».

В затишній залі музею Родини Косачів пролунали щирі вітання учасникам семінару, підготовлені учнями ЗОШ №5. Теоретичну частину розпочав Ліневич П.К. (завідувач ІМЦ), який ознайомив присутніх з метою та завданнями семінару, представив його учасників, науковців з міста Києва та підкреслив прагнення педагогів нашого міста до шевченківського слова та намагання науково-методично забезпечити процес навчання та виховання школярів у рік Великого Генія українського народу.

«На шляху до Шевченка»–така тема виступуА.М. Фасолі, кандидата педагогічних наук, старшого наукового співробітника лабораторії літературної освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України.

«Постать Тараса Шевченка на сторінках підручника з української літератури» -це темаЛ.Т.Коваленко, автора підручників з української літератури, заступника директора інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету ім. Б.Грінченка.

«Вивчення творчості Т.Г. Шевченка в основній школі з використанням підручника» - тема виступу Г.Л. Бійчук, кандидата педагогічних наук, старшого наукового співробітника лабораторії літературної освіти НАПН.

Під час практичної частини семінару на базі НВК «Гімназія імені Лесі Українки – школа І ступеня» було проведено сім відкритих уроків вивчення творчості Т.Г.Шевченка. Досвідчені учителі НВК (Осадчук Г.Г., Мальцева В.Ф., Пилипенко К.І., Шлапак Н.М., Іванченко С.І., Шостак-Тюфанова Н.М.) та ЗОШ №9 (Опанасюк З.Д.) показали високий рівень професіоналізму, продемонструвавши різні форми, методи, прийоми роботи на уроці.

Після уроків на учасників семінару чекало театралізоване свято, у якому були задіяні учні всіх ЗНЗ міста. Разом зі своїми наставниками школярі підготували зразки художнього читання уривків з творів Т.Г. Шевченка, інсценізації, пісні на слова Великого Кобзаря. Режисер-постановник свята – Чумак О.В. (НВК).

«Схиляємо ми голову, Тарасе, перед твоїм талантом до землі…» Таку назву мала виставка учнівських малюнків до творів Тараса Шевченка (відповідальний - Заїка Л.Я., НВК). Юними художниками ЗНЗ міста було представлено понад 80 неповторних робіт з власного бачення життя та творчості Кобзаря.

Свою виставку робіт, присвячених 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка презентували викладачі та учні Новоград-Волинського професійного ліцею. Роботи вразили присутніх своєю оригінальністю та майстерністю виконання.

Протягом дня працювала виставка методичних посібників та розробок, підготовлена словесниками міста до ювілею Великого Генія Правди.

Презентовано було спільний проект ММО вчителів української мови і літератури та інформаційно-методичного центру – збірку розробок уроків та позакласних заходів «Нас єднає Шевченкове слово». До збірки увійшло 34 конспекти уроків та сценаріїв 24 авторів, учителів-філологів ЗНЗ міста, залюблених у Тарасове слово.

Під час круглого столу присутні на семінарі учителі української мови та літератури, члени творчої групи з упровадження методики ОЗОН під керівництвом Фасолі А.М., викладачі художньої культури, представники адміністрації шкіл, методисти ІМЦ та науковці обговорили відвідані уроки та позакласний захід, поділились враженнями від електронної версії підручника з української літератури для 5 класу (автор – Коваленко Л.Т.), висловили свої враження від почутого та побаченого, виробили ряд рекомендацій.

- Семінар продемонстрував прагнення та здобутки освітян Новограда-Волинського на шляху до пізнання Тараса Шевченка, - саме такими словами підводив підсумки роботи семінару А.М.Фаосля.

Ліневич П.К. висловив щирі слова вдячності за участь у насиченій роботі семінару, а шановним гостям з Києва - А.М. Фасолі, Л.Т. Коваленко, Г.Л. Бійчук – передав вітання та Подяки міського голови В.І. Загривого.

ІМЦ дякує директору музею родини Косачів С.В.Куценко за надану допомогу у проведенні семінару.


Галереї "Регіональний науково-практичний семінар до 200-літтю з дня народження Т.Г.Шевченка"

Олена ОГОРОДНИК, методист ІМЦ
Кiлькiсть переглядiв: 817

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.