Повернутися до звичайного режиму

Результати ЗНО - 2013

Як справилися випускники шкіл
Новограда-Волинського
з зовнішнім незалежним оцінюванням якості освіти

Ознакою серпня для педагогічних колективів є не тільки підготовка до нового навчального року, а і час підведення підсумків роботи за минулий навчальний рік, час аналізу результативності проходження випускниками шкіл зовнішнього незалежного оцінювання. Прихильники педагогіки життєтворчості вважають, що школа несе відповідальність за становлення особистості учня як творця й проектувальника власного життя, за всі події у житті свого випускника. Більшість педагогів розділяють успіхи та невдачі своїх учнів. Приємно коли випускники дякують за власні успіхи і результати навчальної підготовки, яку надала школа і розумієш педагогів коли вони переживають за досягнення своїх учнів.

Першим життєвим іспитом після закінчення школи в українських випускників шкіл є зовнішнє незалежне оцінювання. ЗНО зарекомендувало себе як система, яка здатна забезпечити об’єктивне оцінювання знань учнів та є вступним випробуванням абітурієнтів до вищих навчальних закладів. Це демократична прозора процедура, яка працює, перш за все, на дітей. У нашому місті приблизно 85% випускників шкіл за власним бажанням зареєструвалися для проходження ЗНО та у червні проходили цю процедуру. У червні-липні кожен із них отримав результати за якими власно і відбувається зарахування у ВНЗ. Нещодавно інформаційно-методичний центр отримав інформацію від Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти про результати тестування випускників шкіл та зробив попередній аналіз.

Випускники шкіл-абітурієнти мали змогу складати тестування з 13 предметів, серед яких: українська мова та література, історія України, всесвітня історія, фізика, хімія, біологія, географія, іноземні мови, російська мова та світова література. Нагадаємо, що всі результати тестувань знаходяться в інтервалі від 100 до 200 балів. Загальна кількість осіб, які склали тестування на найвищий бал з одного предмету у цілому в Україні складає 686 абітурієнтів. Водночас 2 тести на 200 балів здали 48 осіб. А супер-результат з трьох предметів тільки у шістьох чоловік!

Разом з тим 9,5% абітурієнтів не змогли набрати 124 бали на тестах із одного з предметів на зовнішньому незалежному тестуванні.

За загальною інформацією цей рік був не дуже вдалим для випускників шкіл Житомирської області – якщо у минулому році 20 випускників показали результат у 200 балів, то у цьому році лише шість (серед випускників Вінницький області – 14, Хмельницької - 24).

Відповідно до закону «Про захист персональних даних» ми не може оприлюднити імена конкретних випускників, проте про загальні результати проходження ЗНО громада міста має право знати, зробити певні висновки. Особливо це важливо батькам, вчителям, репетиторам, і, звичайно, майбнім випускникам шкіл.

Аналіз ЗНО показує, що випускниками шкіл нашого міста у тестуванні отримано 24 результати понад 190 балів. Зокрема вісім показали 44 випускника НВК, 4 (28) - ЗОШ №2, по три випускника ЗОШ №7 (43), ЗОШ №9 (43) та колегіуму (30), 2 – ЗОШ №5 (21), 1 (21) – ЗОШ №3. Серед випускників шкіл №4 (50), №6 (25), №10 (17) такі результати відсутні.

Серед 273 випускників усіх шкіл нашого міста, які здавали українську мову та літературу 57,5% випускників цього року набрали понад 150 балів – в учнів колегіумі цей якісний показник становить 90%, в НВК -79%, в ЗОШ №2 – 73%. Чотири учня набрали 190,5 та більше балів (по одному із ЗОШ №2 та колегіуму, два з НВК).

Серед тих, хто набрав найкращі результати випускниця колегіуму, яка набрала максимальну кількість балів – 200! Нам приємно з дозволу випускниці назвати її ім’я – це Можарівська Анна, яка за результатами ЗНО вступила Київський національний університет ім. Т.Шевченка на факультет «Міжнародні відносини». Аня протягом навчання показувала прекрасні знання та результати на інтелектуальних змаганнях – вона призер обласної олімпіади з історії та англійської мови. Ми вітаємо Аню, її батьків з чудовим результатом та вітаємо її вчителів української мови та літератури Парандій Л.В. та Волошину Л.Є. з прекрасною роботою.

Разом з тим, 14 учнів у тестуванні з української мови з не подолали межу 124 балів і втратили право поступати у ВНЗ. Таких випускників цього року не було лише в колегіумі, ЗОШ №6 та ЗОШ №10.

З 206 випускників шкіл нашого міста, які проходили тестування з історії України тільки 5 не змогли перейти рубіж 124 балів, а 6 учнів набрали 190,5 та більше балів (по одному в ЗОШ №9, ЗОШ №5, НВК, колегіуму та двоє із ЗОШ №7). Високий якісний показник мають заклади освіти: колегіум – 92%, ЗОШ №2 – 85%, НВК -71%, ЗОШ №3 – 70%, ЗОШ №9 – 62%.. Загальний якісний показник по місту складає 60,7%.

11 випускників із 147 не змогли справитися на математиці з мінімальними вимогами до вступників у ВНЗ. Разом з тим 5 учнів набрали 190,5 та більше балів (2 випускники з ЗОШ №2, 1- ЗОШ №7, 2- НВК). Найвищі якісні показники в ЗОШ №5-80%, НВК-73%, СШ №4 – 69%, колегіумі – 68%. Показник по місту 42,9%.

З 37 випускників шкіл нашого міста, які здавали ЗНО з фізики 4 не пройшли мінімум, а двоє (по одному з колегіуму та НВК) набрали понад 190 балів. Загальний показник якості у всіх школах складає понад 50% (крім ЗОШ №6), а по місту 54,2%.

96 випускників проходили тестування з біології, 9 з яких не справились із завданнями, а три випускника шкіл набрали 190,5 та більше балів (по одному з НВК, ЗОШ №9 та №3). Найвищий відсоток випускників, які набрали з біології 150 та більше балів у ЗОШ №2 та ЗОШ №3 –по 75%. Серед випускників НВК та колегіуму таких 67% , у СШ №4 – 64%, по місту 53,1%.

39 осіб брали участь у випробуваннях з хімії, але жоден із них не зміг набрати понад 190 балів, а троє не змогли перевищити 124 бали. Найвищі показники якості в НВК – 89% та у ЗОШ №7 – 67%., загальноміський показник складає 61,5%

Випробування з географії проходили 83 випускника шкіл, майже 44% перевищили 150 балів. Усі три учні ЗОШ №5, які здавали цей навчальний предмет показали результат понад 150 балів, а один з них набрав понад 190 балів. Також понад 190 балів набрав один випускник ЗОШ №9. 8 випускників шкіл нашого міста не досягли мінімально кількості балів, необхідної до вступу у ВНЗ. У НВК та колегіумі якісні показники складають 65% та 60% відповідно.

102 випускника обрали для тестування англійську мову і майже кожен десятий здобув менше, ніж 124 балів. Двоє випускників набрали понад 190 (НВК та ЗОШ №2). Двоє учнів ЗОШ №5, які обрали цей предмет на тестуванні отримали від 162 до 183 балів. Серед 10 учнів із СШ №4 - 70% набрали 150 та більше балів, у НВК - 66%. У колегіумі з 23 випускників, які здавали англійську мову таких учнів 56%. Такий же відсоток і у ЗОШ №3, але здавали цей предмет 9 учнів.

Лише сім випускників із всіх шкіл міста вибрали для вступу у виши німецьку мову і всі вони набрали понад 124 балів. Шість із них справились з тестуванням на 150 та більше балів, двоє учнів із НВК показали найвищі у нашому місті результати з цього предмету в межах 173-190 балів.

Серед усіх випускників лише троє обрали для перевірки власних знань російську мову, причому один випускник не перевищив мінімальні вимоги ВНЗ, а результат двох інших знаходиться в інтервалі від 173 до 183 балів.

Вісім осіб здавали всесвітню історію і у всіх результат знаходиться у межах від 136 до 190 балів.

Результати усіх дев’яти випускників на тестуванні з світової літератури в інтервалі від 124 до 161 балів.

Потрібно розуміти, що на результати ЗНО впливають багато факторів. Звичайно, цей аналіз попередній, більш глибокий з пошуком конкретних резервів з оцінки та покращення роботи буде зроблено на засіданнях міських методичних об’єднаннях та педагогічних радах усіх шкіл міста.

ЗНО 2013 завершилося. Учням 11-х класів у вже потрібно думати про підготовку до ЗНО 2014 року. Завчасна та цілеспрямована підготовка до тестування - запорука успішного його проходження. А педагоги вірять в талант і творчі сили кожного учня та завжди готові допомагати їм успішному проходженню ЗНО.

Павло Ліневич, завідувач інформаційно-методичного центру

Кiлькiсть переглядiв: 649

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.